ОВИЕ ГРЕШКИ ГИ ПРАВИТЕ КОГА ПЕРЕТЕ ЈАКНИ И ПАТИКИ: Внимавајте или ќе ве чини скапо

Ако не сте сигурни кој е правилниот начин да го исчистите вашиот зимски капут или јакна, не верувате во вашата способност темелно да ја отстраните нечистотијата.
Дојде време да ги извадиме нашите зимски капути и јакни од плакарот . Но, ако од пролетта седат на дното на плакарот, сигурно ќе си го поставите прашањето – кој е најдобриот начин за освежување на јакните и капутите и дали може да се перат во машина за перење?

Додека палтото или јакната се нови, фотографирајте ја етикетата заедно со упатствата како најдобро да ја исчистите. Етикетата ќе избледи, а информациите за составот на ткаенината и правилното чистење ќе бидат заборавени.

Апсолутно не сакате да ставате јакна или палто во машината за перење – дури и при најниска температура и најделикатна програма – ако производителот препорача само професионално хемиско чистење. Верувајте ми, тоа е грешка која може скапо да ве чини – обично ново палто или јакна за зимата.
Ако не сте сигурни за правилниот начин да го исчистите вашиот зимски капут или јакна, не верувате во вашата способност темелно да ја отстраните нечистотијата или имате производ за кој сте платиле многу пари, наместо да потрошите пари на хемиско чистење.
Како да се измие јакна од парк или надолна линија?

Проверете ја етикетата , но јакните и парковите обично се перат во машина. Не преполнувајте го барабанот – перете по една јакна – на програмата за деликатни производи со течен детергент за деликатни производи. Ако перете јакна со пердуви, ставете силиконско или тениско топче во барабанот – тие ќе спречат пердувите да се згрутчат во јакната за време на перењето.
Како да се измие јакна или палто од вештачко крзно?
Проверете ја етикетата, но често палтата или јакните од вештачко крзно се перат во машина. Ако е така, свртете го палтото или јакната навнатре и ставете ги во машината на волнена програма на 30 степени со благ детергент. Откако палтото или јакната ќе се исушат на воздух, нежно исчеткајте го вештачкото крзно со четка со природни влакна (или четка за домашни миленици).
Како да измиете кожна јакна или палто?

Проверете ја етикетата, но кожните предмети обично се препорачуваат хемиско чистење еднаш годишно. Сепак, можете сами да отстраните некои нечистотии. Масните места на ракавите и јаката може да се избришат со раствор од медицински алкохол и вода, оцет и вода или сок од лимон и вода, а потоа да се намачкаат со раствор од глицерин кој ќе го омекне материјалот и ќе ја продолжи неговата издржливост. Не се препорачува потопување на кожни предмети во вода.
Како да се измие палто од волна, твид и кашмир?
Палто од волна, твид и кашмир обично треба да се исчисти на хемиско чистење за да може професионално да се исчисти, барем еднаш годишно или дури двапати – на почетокот и на крајот на сезоната на носење.

Исто така, постојат работи што можете сами да ги направите за да го одржувате палтото во добра состојба што е можно подолго.

Препорачливо е после секое носење волнениот капут да се чисти со четка за облека за да се отстранат нечистотиите од површината.
Закачете го палтото на квалитетна дрвена закачалка за тежината на капутот да не го растегнува пределот на рамената.
По секое носење, испразнете ги џебовите целосно за да не висат, кинат или изгубат форма.
Не превиткувајте го палтото бидејќи некои ткаенини можат да создадат набори што е невозможно да се исправат.
Не буткајте палта во тесен плакар со други работи – добрата циркулација на воздухот во плакарот ќе помогне материјалот да биде постабилен.
Отстранете ги ситните дамки на палтото или јакната со намачкање на памучна крпа или хартиена крпа што е натопена во ладна вода. Не тријте агресивно, бидејќи овој процес може да го уништи материјалот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *