ЛОШИ НАВИКИ: Повеќето луѓе ја прават оваа грешка кога зовриваат ВОДА, не знаејќи дека е ОПАСНА ПО ЖИВОТ

ЛОШИ НАВИКИ: Повеќето луѓе ја прават оваа грешка кога зовриваат ВОДА, не знаејќи дека е ОПАСНА ПО ЖИВОТ

Пареата произведена со готвење се состои од испарливи соединенија кои се претвораат во гасови и испаруваат.

Повеќето луѓе ја обновуваат претходно зовриената вода оставена во котел подоцна доколку е потребно, но таквата вода е многу штетна за здравјето. Вишокот вода што останува по готвењето треба да се истури и секогаш да се додава нова вода.

Кога ќе се зоврие водата ги губи штетните материи, но ако се преври вторпат, тогаш ќе исчезне сето добро што ќе остане во неа. Ако ја оставите водата да врие предолго или пак ја вриете, хемискиот состав се менува и здравите минерали стануваат штетни.

Еве што се случува со водата ако одлучите да ја вриете повеќе од еднаш:

Арсен
Ако консумирате зовриена вода, со текот на времето може да се соочите со труење со арсен, што може да доведе до бројни здравствени проблеми, како што се рак, срцеви заболувања, невролошки проблеми, па дури и неплодност.

Нитрати
Нитратите се наоѓаат во почвата, воздухот, водата и многу работи во околината. Но, кога се изложени на висока температура, тоа може да биде опасно – во такви околности стануваат канцерогени и се поврзуваат со различни видови на болести.

Флуор
Ако земате премногу флуор, може да доживеете невролошки проблеми. Децата кои имаат премногу флуор може да страдаат од когнитивна ретардација.

Имајќи ја оваа информација на ум, следниот пат кога повторно ќе зовриете вода, размислете уште еднаш, бидејќи се изложувате себеси и другите на многу опасни токсини.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *