ДЕНЕС Е СВЕТИОТ ПРЕПОДОБОДЕН МАЧЕНИК СТЕФАН: Им помага на болните, но ОВА не смеете да го правите!

ДЕНЕС Е СВЕТИОТ ПРЕПОДОБОДЕН МАЧЕНИК СТЕФАН: Им помага на болните, но ОВА не смеете да го правите!

Денеска е празникот на Свети Стефан Новиот, познат и како исповедник – светец кој живеел и умрел во 8 век.

Легендата вели дека уште пред раѓањето на Светиот преподобен маченик Стефан Нови се знаело дека тој ќе биде посебен и богоугоден човек. Имено, мајката на Стефан, Ана, според приказната, често одела во црква и го молела Бога да и подари син. Додека се молела во црквата Влахерни пред иконата на Пресвета Богородица, паднала во лесен сон, во кој Богородица ѝ се јавила и ѝ рекла: „Оди, жено, во мир, според твојата молитва имаш син. во твојата утроба“.

И, навистина, Ана го роди синот Стефан. На 16-годишна возраст го добива монашкиот чин и почнал да живее монашки живот, строго постејќи и внимавајќи да го помине животот очистен од гревот.

Неговата светост ги привлекувала другите, па набргу овој светител имал многу ученици. Веројатно долго време ќе живееше во мир доколку во христијанската црква не се случеше жесток конфликт меѓу оние кои го поддржуваат прикажувањето на светците и нивниот живот на иконите и оние кои се против тоа – иконоборството.

Царот Константин Копроним тогаш почнал да ги прогонува и уништува иконите, а Стефан му се спротивставил како упорен заштитник на почитувањето на светите икони. Стефан набргу бил протеран на островот Проконис, потоа донесен во Цариград, врзан со синџири и фрлен во зандана, каде што го пречекале 342 монаси затворени поради иконоборство.

Потоа Стефан бил осуден на смрт, изваден и влечен по улиците на Константинопол додека толпа еретици го исмевале и го тепале. На крајот некој од насобраната толпа го удрил светителот по главата и така свети Стефан умрел во 767 година во 53-та година од својот земен живот.

Иако станува збор за светец кој е малку познат меѓу народот, Светиот преподобен маченик Стефан Нови е особено почитуван меѓу сестринството на манастирот Грачаница, каде што се чува дел од раката на овој светител. Монахињите беа сведоци на многу чудесни исцелувања на болните откако беше прочитана молитвата над овие свети мошти.

Не се знае точно кој ја донел раката на преподобниот маченик Стефан, но се знае дека е погребана во манастирот посветен на Успение на Пресвета Богородица. Подоцна, според преданието, еден свештеник од Призрен видел на сон и светите мошти биле пронајдени.

Тие до денес го претставуваат големото светилиште на целиот регион, а се верува дека Светиот преподобен маченик Стефан Нови им помага на паровите кои не можат да имаат деца, лекува психички болести, а воедно им дава утеха на сите оние кои имаат силна вера. Се верува дека на овој празник не треба да се лаже и да се доведува во заблуда другите луѓе, бидејќи така човек си го уништува животот и се оттргнува од патот на вистината што му ја дал Бог.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *