Дали чаша вино пред спиење помага или го расипува добриот сон?

Некои веруваат дека малку алкохол им помага побрзо да заспијат, додека други едноставно сакаат да го завршат денот со чаша од омиленото црвено вино.
Според д-р Карлер Вајс, експерт за спиење и деноноќен ритам, чаша вино пред спиење едноставно не оди рака под рака со добар ноќен одмор. 
Алкохол и сон

За жал, дури и мали количини на алкохол, како што е чаша вино пред спиење, може да го нарушат сонот.
Идеално, луѓето треба да го ограничат консумирањето алкохол на четири часа пред спиење – објаснува д-р Вајс.

– Алкохолот влијае на централниот нервен систем и има седативно дејство, што доведува до заблуда дека помага да заспиете. Вистина е дека алкохолот го потиснува и скратува суштинскиот дел од циклусот на спиење наречен REM (брзо движење на очите). И бидејќи РЕМ фазата има многу придобивки за когнитивното здравје, пропуштањето на овој клучен период на спиење може да биде штетно. Алкохолот предизвикува и почесто будење во текот на ноќта и го намалува квалитетот на сонот – додава д-р Вајс.
Содржината на алкохол е важна

Кога зборуваме за ефектот на алкохолот врз вашиот сон, д-р Вајс истакнува дека е важно да се фокусираме на содржината на алкохол во пијалокот и колку време е потребно за тој да се вари во нашиот систем.
– Пред се, стандардниот пијалок обично има 14 грама чист алкохол. Сега, да се фокусираме на концентрацијата на алкохол по пијалок: пивото (3,5 dl) има пет проценти алкохол, една чаша вино има приближно 12 проценти алкохол, а дестилираните пијалоци може да имаат до 40 проценти алкохол во еден или повеќе пијалоци.
Нашето тело може да метаболизира 20 милиграми на час, што значи дека алкохолот ќе се исфрли преку урина или фоликулите на косата, во зависност од количината што ја консумираме, но може да остане во крвотокот и до 12 часа, вели докторот. Дури и ако пиете премногу вино на ручек без да пиете ништо во остатокот од денот, сепак може да доживеете негативни ефекти врз сонот и квалитетот на сонот.
Вино пред спиење
Будење со главоболка или чувство на жед, умор и поспаност – знаци дека сте пиеле алкохол пред спиење или премногу во текот на денот, што довело до нарушување на сонот.

– Виното (и другите алкохолни пијалоци) не треба да се мешаат со спиењето – потврдува д-р Вајс.
Виното ве мами и ви дава лажен впечаток дека заспивате побрзо, но штети на фазата на РЕМ спиење и на севкупниот квалитет на сонот. За подобри резултати од спиењето, ограничете го внесот на алкохол на неколку дена во неделата, најмалку четири часа пред спиење и пијте малку за да избегнете здравствени последици.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *