ЗДРАВО Е САМО ДА ПИЕТЕ ВОДА ВО ОВАА ПОЗИЦИЈА: Индиската медицина го открива ВИСТИНСКИОТ начин како да го направите тоа

ЗДРАВО Е САМО ДА ПИЕТЕ ВОДА ВО ОВАА ПОЗИЦИЈА: Индиската медицина го открива ВИСТИНСКИОТ начин како да го направите тоа

Пиењето вода е повеќе од само ставање чаша на усните и пиење вода. Со малку повеќе свесност, начинот на кој пиете вода може сериозно да ви го промени животот. Некои ќе се ослободат од масивното подригнување после јадење, а некои ќе се ослободат од болното чувство на ситост и надуеност после јадење. Сето ова може да дојде со мали, едноставни промени.

Ајурведата, традиционален лекар со потекло од Индија, ни покажува 10 корисни начини како правилно да пиеме вода.

Проверете 10 совети:
Најпрво, седнете и испијте чаша вода (исто како што треба да седнете кога јадете).

Пијте голтка, не ја пијте целата чаша. Мала голтка, голтка, здив. Кажи го тоа повторно.
Голтка вода во текот на денот. Ако проголтате премногу вода одеднаш, вашето тело всушност не ја апсорбира течноста. Поголемиот дел од тоа само те одминува.

Температурата на водата треба да биде најмалку собна температура. Топлото е секогаш подобро. Студената и ледена вода буквално го гаси вашиот дигестивен оган.

После јадење, пијте само мала голтка вода. Ако пиете премногу додека јадете, нема да има доволно простор во стомакот за варење. Запомнете го ова правило: наполнете го стомакот со 50% храна, 25% вода и оставете 25% празен простор за процесите на варење.

Од истата причина, не пијте многу вода пред или после оброк. Како што рековме претходно – наполнете го стомакот со 50% храна, 25% вода и оставете 25% празен.Пијте кога сте жедни. Жедта е природен нагон што треба да се почитува. Ова значи дека на телото му е потребна вода.

Во однос на количината, сите сме различни, различни големини со различни диети и начин на живот. Универзалното правило од осум чаши дневно едноставно не може да се примени за секого. Се разбира, чудесното човечко тело има свој вграден механизам за мерење: жедта. Ако сте жедни, пијте вода. Кога ги слушате сигналите на жед и голтка вода во текот на денот, ќе ја имате вистинската мерка.

Вашата урина е уште една проверка за да се види дали вашето тело е доволно хидрирано. Ако е бистар и во боја на слама, вашето тело примило доволно вода. Ако е темно жолта, треба да пиете повеќе.

Вашите усни се уште еден показател. Ако се суви, вашето тело веројатно е дехидрирано.

Дополнителен совет: Важно правило е да станеме свесни за тоа што јадеме и пиеме и да ги слушаме сигналите на нашето тело. Не ја игнорирајте жедта. Без разлика дали станува збор за јадење, пиење, капење или безброј други природни однесувања на кои никогаш не сме обрнале посебно внимание, прекрасната наука за Ајурведата нè учи на идеалниот начин да го правиме тоа за да се чувствуваме што е можно подобро.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *