ГЛАВНАТА ПРИЧИНА ЗА РЕУМА ВИ Е ВО ФРИЖИДЕР: Ја јадеме секој ден, а содржи ОПАСНА БАКТЕРИЈА која ја забрзува оваа болест!

ГЛАВНАТА ПРИЧИНА ЗА РЕУМА ВИ Е ВО ФРИЖИДЕР: Ја јадеме секој ден, а содржи ОПАСНА БАКТЕРИЈА која ја забрзува оваа болест!

Ревматоидниот артритис е тешко, хронично, воспалително заболување на сврзното ткиво кое е најочигледно во зглобовите. Во ова нарушување, имунолошкиот систем го напаѓа ткивото на ‘рскавицата, коските и понекогаш внатрешните органи. Најчесто зафатени зглобови се малите зглобови на рацете, зглобовите, рамената, колената и глуждовите.

Истражувањето спроведено на Универзитетот во Централна Флорида покажува дека бактеријата која луѓето лесно ја собираат со конзумирање млечни производи, говедско месо или производи кои растат во кравјо ѓубриво може да предизвика развој на ревматоиден артритис кај луѓе кои имаат генетска предиспозиција за оваа болест.

Научниците анализирале ДНК од примероци од крв на 70 пациенти со ревматоиден артритис и 48 здрави доброволци. Траги од бактерии биле пронајдени кај 35% од болните луѓе, додека само 8% од здравите луѓе биле изложени на бактерии во минатото.

Тие заклучија дека луѓето кои се родени со оваа генетска мутација и кои подоцна се изложени на бактериите преку контаминирано млеко или месо од заразена говеда имаат поголем ризик од развој на ревматоиден артритис.

Ревматоидниот артритис е почест кај жените отколку кај мажите во сооднос 3:1. Најчесто се развива на возраст од 30 до 60 години, фреквенцијата се зголемува со возраста. Ризикот е зголемен кај семејства со историја на ревматоиден артритис.

Карактеристичен симптом на ревматоиден артритис е утринската вкочанетост која трае најмалку половина час. Отокот и болката во зглобовите траат најмалку шест недели пред да се дијагностицира ревматоиден артритис.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *