КОГА КУПУВАТЕ РИБА, ЗАДОЛЖИТЕЛНО ОБРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА ОВА: ВАШЕТО ЗДРАВЈЕ ЗАВИСИ ОД НЕГО

КОГА КУПУВАТЕ РИБА, ЗАДОЛЖИТЕЛНО ОБРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА ОВА: ВАШЕТО ЗДРАВЈЕ ЗАВИСИ ОД НЕГО

Имено, најчесто во посните денови се обраќаме кон оваа „замена за месо“, искористувајќи ги неговите предности, кои секако ни недостасуваат во други прилики. Зошто има толку многу акцент на употребата на риба во исхраната?

Како прво, рибата му обезбедува на човечкото тело висококвалитетни протеини и содржи многу витамини и минерали, благодарение на кои човечкото тело функционира подобро и побрзо. Исто така, кога станува збор за белата риба, важно е да се истакне дека има многу малку маснотии, помалку од 1%, додека на пр. сината риба содржи нешто повеќе од 10 -25%. Но, и тие масти се добри, односно нивниот поголем процент значи повеќе витамини А, Д и Е, кои се растворени во нив, како и есенцијални масни киселини за кои толку многу слушаме последните години.

Сето ова е многу важно за правилен раст и развој на човечкиот организам, не само во детството, туку и во зрелоста. Посебно треба да се потенцираат омега 3 масните киселини кои многу поволно делуваат на работата на срцето и мозокот кај луѓето од сите возрасти, поради што е неопходно да се консумира риба, барем еднаш неделно, доколку веќе не сте во можност. да го прави тоа почесто.

Омега 3 масните киселини имаат позитивно влијание и на човечките репродуктивни органи, што укажува на потребата на човечкото тело од овој вид на храна.
Речните риби кои ни се најдостапни и чија важност е исклучително висока во исхраната на луѓето:

крап, костур, сом, платика, штука, пастрмка, платика, морковец, тревен крап, јагула…
Кога станува збор за морската риба која најмногу треба да ја јадеме, тоа е:
лосос, треска, риба за заби, туна, скуша, ѓон, сардина, ослич, групер…

Од друга страна, рибата е храна која е една од најчестите причини за гушење, бидејќи многу луѓе не знаат како правилно да ја исчистат од коските и да уживаат во нејзиниот уникатен вкус. Исто така, рибата може да биде главната причина за труење, доколку е уловена во област или река која е загадена со некои хемикалии. Ако јадете риба од загадена област, тешките метали како жива, олово или хлор и диоксин можат да влезат во вашиот крвоток.

Источните култури претпочитаат риба во нејзината оригинална форма, односно свежа, во форма на познатото суши, карактеристично првенствено за Јапонците. Меѓутоа, за да го подготвите овој вкусен и секако шарен залак, треба да бидете мајстори во работата (или подготовката да ја оставите на нив), бидејќи некои делови од рибата фугу што се користи за овој извонреден деликатес се отровни.

Има широк спектар на различни начини на кои можете да подготвите риба, што ќе го направи вашето уживање во неа уште попрекрасно. Затоа, можете да го јадете свежо, чадено, конзервирано, варено, пржено, печено на скара, печено, па дури и на пареа. Нутриционистите препорачуваат ако е можно да ја намалите на минимум или целосно да ја избегнувате пржената и панирана риба, бидејќи во сите други облици е далеку поздрава отколку натопена во масло во овие случаи.

Предностите на рибата се многубројни, а недостатоците, ако не и занемарливи, се подносливи и секако не доволни за да се изостави оваа важна храна при подготовката на вашите омилени јадења. Измешана со зеленчук или дури и овошје, рибата може да биде највкусниот оброк што некогаш сте го пробале, а кој ќе донесе бројни придобивки за вашето тело.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *