ЕВЕ ШТО ЌЕ СЕ СЛУЧИ АКО ПИЕТЕ БЕЛ ЧАЈ ОД БРЕЗА: ќе го ЧИТАТЕ двапати, ОВА малкумина го знаат

ЕВЕ ШТО ЌЕ СЕ СЛУЧИ АКО ПИЕТЕ БЕЛ ЧАЈ ОД БРЕЗА: ќе го ЧИТАТЕ двапати, ОВА малкумина го знаат

Белата бреза (лат. Betula pendula) е дрво кое кај народот е високо ценето поради убавината и грациозноста, како и поради неговите лековити својства. Брезата била многу важно дрво за античките Словени и Келти. Му припишувале магични својства и верувале дека ги избрка злите духови, поради што од неговото дрво се правеле лулки за новороденчиња.

Лековитите својства се кријат во кората, пупките, листовите кои се сушат на сонце, па дури и во природните сокови на ова дрво. Брезата содржи многу киселини, флавоноиди, а исто така и бетулинол, танини, сапуни.

Нотка пупки и лисја едноставно се прелива со чаша топла вода и потоа се пие. Вака добиениот чај се покажа како еден од најдобрите природни диуретици .

Надворешна употреба на бреза. Чајот од кора од бреза може да се користи за дезинфекција и лекување бидејќи има антисептички и антиперспирантни својства. Во чаша вода ставете 1 лажица сушена кора од бреза и оставете ја да отстои 20 минути. Исплакнете ја раната со оваа вода и употребете ја како лапа.

Брезата е горчлива и, како и слични растенија , делува како стимуланс на дигестивниот систем. Многу богат со минерали, амино киселини и вредни елементи во трагови, придонесува за неутрализирање на негативните последици од неактивен начин на живот, хроничен стрес или неурамнотежена исхрана и на тој начин влијае на зголемување на виталната енергија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *