ГО СЛАВИМЕ СВЕТИ КЛИМЕНТ ЧУДОТВОРЕЦ: На денешен ден НИКАКО НЕ земајте една работа во ваши раце!

ГО СЛАВИМЕ СВЕТИ КЛИМЕНТ ЧУДОТВОРЕЦ: На денешен ден НИКАКО НЕ земајте една работа во ваши раце!

Православната црква и верниците денеска го празнуваат денот на Светиот маченик Климент.

Роден е во Рим, од царска крв. Мајката и двајцата браќа пловеле по морето, невремето ги однело на различни страни, таткото тргнал да ги бара сопругата и синовите, па и тој се изгубил. Тогаш Климент имаше дваесет и четири години, отиде на исток да ги бара родителите и браќата.

Во Александрија се сретнал со апостол Варнава, а потоа му се придружил на апостол Петар, чии следбеници биле неговите двајца браќа Фаустин и Фаустинијан. По Божја промисла, апостол Петар се сретнал со мајката на Климент, како стара просјак, а потоа и со татко му.

И така целото семејство се обединило и сите се вратиле во Рим како христијани. Климент не се одвојувал од големиот апостол, кој пред смртта го поставил за епископ.

Климент управувал со Божјата црква со огнена ревност и од ден на ден во Христовата вера обожувал голем број неверници.

Тој назначил седум стенографи да ги напишат животите на христијанските маченици, кои умреле за својот Господ во тоа време.

Царот Трајан го протерал во Херсон, каде што Климент нашол околу две илјади прогонети христијани. Сите се вработени на макотрпна работа на сечење камен на безводно место.

Климент христијаните го примија со голема радост и им беше жив извор на утеха. Со својата молитва тој извадил вода од земјата, а толку многу локални неверници ги преобратил во христијанство што за една година на тоа место биле изградени 75 цркви.

За дополнително да не се шири Христовата вера, Климент бил осуден на смрт и се удавил во морето со камен околу вратот. Неговите чудотворни мошти се извадени од морето само во времето на светите Кирил и Методиј.

Тропар (глас 1):
Твојот маченик, Господи Климент, во неговите страдања, круната на нашиот Бог е понераспадлива од тебе; спуштете ја својата сила на вашите мачители и смачкајте ја ѓаволската немоќ; спаси ги нашите души со молитви.

ВЕРУВАЊА НА СВЕТИ КЛИМЕНТ
Бидејќи голем дел од својот маченички живот го поминал во затвор и мачење, во некои краишта на Србија се верува дека на овој празник никој не смее да допира ножеви и други остри предмети за да не ги „повреди“ раните на свети Климент.

Исто така, иако не е црвена буква, треба да се избегнува тешка, физичка работа и чистење на домот, но денот да се помине со семејството и пријателите и на овој начин да се слави споменот за животот и големите подвизи на Светиот маченик Климент.

Проповед на овој ден:
А оние кои заслужуваат да го примат другиот свет, веќе не можат да умрат, бидејќи се како ангели.Така зборува оној што го познава и го видел. Што има да се сомневате повеќе браќа?

Ова сведоштво е јасно како летно попладне и поскапоцено од сите богатства на овој свет, а тоа е сведоштво дека оние кои се достојни за светот и воскресението веќе не можат да умираат, туку се бесмртни како Ангелите Божји.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *