ЈА СЛАВИМЕ СВЕТА ЕКАТЕРИНА:Денеска желбите се остваруваат доколку ја изговорите следната молитва

ЈА СЛАВИМЕ СВЕТА ЕКАТЕРИНА:Денеска желбите се остваруваат доколку ја изговорите следната молитва

Православната црква и нејзините верници денеска го одбележуваат споменот на Светата великомаченичка Катерина. Таа била ќерка на царот Константин. По смртта на нејзиниот татко, таа живеела со мајка си во Александрија. Нејзината мајка била тајна христијанка, која преку својот духовен отец ја донела Екатерина во Христовата вера.

Екатерина била многу надарена од Бога и добар познавач на грчката филозофија, како и на медицината, реториката, логиката, а ја красела и физичката убавина. Кога царот виде дека таа е богата со знаење и мудрост, покани педесет од најмудрите луѓе да се расправаат со неа за религијата и да ја срамат.

Според православното предание, постои верување дека секој што сака да ја сретне љубовта на својот живот се моли на овој светец…

На крајот Екатерина ги надмудрила и посрамотила. Разбеснетиот цар наредил во оган да ги изгорат сите педесет мудреци. Овие мудреци, следејќи ја молитвата на света Катерина, пред смртта го исповедале Христовото име и станале христијани. По многу маки, Екатерина била исечена со меч на осумнаесетгодишна возраст, на 24 ноември 310 година.

Нејзините мошти се чуваат на Синај. Светите кралеви Драгутин и Милутин на манастирот Света Катерина му подариле многубројни подароци кои се чуваат во манастирскиот музеј и библиотека. Кон крајот на XIV век, игумен на Синајскиот манастир бил Србинот Јоаникије.

Народни верувања и обичаи
Според православното предание, постои верување дека секој што сака да ја сретне љубовта на својот живот се моли на овој светител. Потребно е да се моли секоја вечер во текот на 40 дена и желбата ќе се исполни.

„Со своите доблести, како светлината на сонцето, мудреци неверни ги просветли, и како светлата Месечина на ноќните патници, темнината на неверството си ја избркала, и царицата ја убедила, и заедно со неа го искривила мачителот, Бог. -наречена невеста, блажена Екатерина.Со желба дојдовте во небесниот замок кај убавиот Младоженец Христос, а од Него се овенчавте со царска круна: Него со Ангелите, молете се за нас, кои го славиме вашиот најславен спомен. ”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *