Дали имате некои КУЌНИ РАСТЕНИЈА кои ги обожавате? Ако одговорот е да, тогаш мора да знаете дека ГРЕЕЊЕТО лошо влијае на нив и мора да ги ЗАШТИТИ!

Заштитете ги затворените растенија од топлината што ја произведуваат радијаторите.
Поради централно греење или електрични греалки, воздухот во домовите станува екстремно сув во постудениот период. Поради ова, често се случува внатрешните растенија да венеат. Причината е недостатокот на сонце.

Затоа, ви носиме совети како да ги заштитите вашите растенија, за да останат здрави до пролет.
Цветовите во затворен простор и во саксии не треба да се чуваат на премногу ладно, но не и премногу топло место. Идеалната собна температура треба да биде помеѓу 15 и 20 степени.

Ако на вашите домашни растенија сте им обезбедиле ваква температура, време е да престанете да ги храните повеќето растенија. Ова не важи за затворен растенија кои допрва треба да цветаат, како што е циклама.
Погрижете се редовно да ги отстранувате сувите лисја и исушените ластари од растенијата во саксии, за да може растението непречено да расте и да се развива.

Исто така, треба да избегнувате да чувате цвеќиња на места со провев. Ова исто така важи и кога ги проветрувате просториите. Цветовите бараат светлина, затоа чувајте ги саксиите во близина на прозорецот, но не премногу блиску до радијаторот.

Повеќето затворени растенија не треба често да се наводнуваат во зима. Дури и кога се наводнува секојдневно, треба да се додаде вода доволно за да не се исуши почвата целосно. Имајте на ум, растенијата во затворен простор подобро толерираат сува почва отколку засипување.

Од друга страна, внатрешните растенија кои цветаат во зима треба да се полеваат на секои два до три дена. Исто така, добро би било да ја избришете прашината од листовите со влажна крпа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *