Во ова растение се наоѓа најсилниот природен АНТИБИОТИК: Пијте го после оброк, токму според овие ПРОПИСИ

Ова растение успешно се бори против повеќе од 25 видови бактерии и агресивно ги напаѓа габите и вирусите.
Многу луѓе користат напивки или лековити масла за превенција или за заштита на своето тело и имунитет. Едно од оние по кои сè почесто посегнуваме е маслото од диво оригано.

Тоа е природен лек кој се користи уште од античко време. Растението било особено ценето во времето на старите Грци, кога се користело за заздравување на рани и за лекување на дишните патишта, во средниот век било популарно низ Европа како средство за борба против инфекции, пишува Metropolitan.si.
Денес е општо познато дека маслото од диво оригано е најмоќниот природен антибиотик и дека успешно се бори против повеќе од 25 видови бактерии и агресивно ги напаѓа габите и вирусите.

Се чини дека повеќето луѓе го користат за лекување на кандида и тврдоглави бактериски инфекции „Ешерихија“, но маслото од диво оригано исто така се покажа како ефикасно во спречување на вирусни заболувања, освен што има корисен ефект врз широк спектар на бактерии и габи.

Служи како силна поддршка за имунолошкиот систем, па затоа помага и во спречување на стареењето, па дури и штити од рак.

Покрај тоа, помага при псоријаза, егзема и дерматитис, при прекумерно потење и лош здив, при воспаление на мускулите, тетивите, зглобовите, се користи како прва помош при каснување од змии и инсекти и ги елиминира микроорганизмите од респираторниот тракт, дигестивниот тракт, уринарниот тракт.

Научниците докажаа дека маслото од диво оригано е 337 пати помоќен антиоксиданс од зелениот чај, 130 пати помоќен од лимонот, 30 пати помоќен од лукот.

Зошто е толку лековито?
Сите овие добри својства на маслото од диво оригано се резултат на активната супстанција карвакрол, активната супстанција од маслото од оригано. Процентот на карвакрол зависи од видот на ориганото. Околу 70 проценти е минимумот што може да доведе до терапевтски ефект. При изборот на масло, важен е процентот на карвакрол, колку е поголем, толку е повредно маслото.

Како да се користи?
Не заборавајте дека маслото од оригано не го користите самоволно, туку само го мерите според прописите наведени на пакувањето.
Важна е формата во која производителот го подготвил. Пред сè, треба да знаете дека треба да се користи во разредена состојба. Никогаш не треба да се зема сам, туку разреден. Најефективно е да ставите одреден број капки во лажичка ладно цедено маслиново или кокосово масло и да го консумирате после главните оброци во денот.

Препорачаната дневна доза е до четири капки дневно, но во посебни случаи може да биде и повеќе, но никогаш во една доза во исто време.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *