Денеска ги славиме Светите апостоли Архип, Филимон и Афија: Ако сакате да ИЗЛЕЗЕТЕ ОД НЕВОЛЈА кажете ја оваа реченица

Денеска ги славиме Светите апостоли Архип, Филимон и Афија: Ако сакате да ИЗЛЕЗЕТЕ ОД НЕВОЛЈА кажете ја оваа реченица

Православнта црква и верниците денеска го слават денот на сеќавањето на светите апостоли Архип, Филимон и Афија.

Според легендата во која веруваат сите христијани, освен дванаесетте големи апостоли кои го познавале Исус и биле негови први ученици, Бог избрал уште седумдесет апостоли кои ќе го проповедаат евангелијата и ќе го шират христијанството. Некои од тие „мали апостоли“ биле Светите апостоли Архип, Филимон и Афија.

Апостол Павле го спомнува свети Архип во своето послание до Колосјаните и Филимон, нарекувајќи го негов „сопатник во војната“.

Што се однесува до свети Филимон, тој е запаметен по тоа што имал куќа во градот Колосеум кој бил центар на христијанството и се собирал таму на молитва. По некое време Филимон станал мисионер кој патувајќи низ светот го шири христијанството и божјата мисла.

Свети Афија му била сопруга на Филимон и животот го поминала служејќи во куќата која таа и нејзиниот сопруг ја претвориле во вистинска, мала црква.

Животот на овие тројца светци радикално се променил на денот кога се празнувал празникот на паганската божица Артемида. Сите христијани се собрале на молитва во куќата на Филимон и Афија кога, според приказната, незнабошците упаднале, ја уништиле црквата и ги заробиле сите верници.

Светите апостоли Архип, Филимон и Апфија, како водачи, потоа биле изложени на страшни маки – ги камшикувале и тепале, а потоа ги закопувале во земја до половината и ги гаѓале со камења. За време на ова мачење, Филимон и Афија умреле, но Архип доживеа уште посурова судбина. Го извадиле од дупката жив, а децата ги оставиле да „играат“. Традицијата вели дека токму тие го избоделе со ножеви и на крајот го убиле.

Обичаи
Сепак, како и оние кои не знаеја што прават, свети Архип им го прости на децата овој страшен грев и мирно и радосно отиде да ги пречека своите пријатели свети Филимон и Апфија. Затоа обичајот вели дека на овој ден се помируваат оние што се скарале и се простуваат грешките на оние што ни згрешиле.

Денешната молитва е многу кратка и едноставна. Традицијата вели дека тоа треба да го кажат денес сите луѓе кои се во неволја или имале тешко минато.

„Апостолу свети Архип, моли се на Милостивиот Бог, да ни даде прошка на гревовите на нашите души.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *