5 ГРЕШКИ ШТО СИТЕ ГИ ПРАВИТЕ КОГА месите тесто: Обидете се да ги избегнете и ќе ги направите најубавите пецива

5 ГРЕШКИ ШТО СИТЕ ГИ ПРАВИТЕ КОГА месите тесто: Обидете се да ги избегнете и ќе ги направите најубавите пецива

Во остатокот од текстот дознајте кои 5 грешки не смеете да ги правите доколку сакате тестото да ви успее.
5 грешки кои сите ги прават при месење тесто
Месењето тесто не е едноставен процес и не секоја домаќинка успева при првиот обид. Има многу рецепти кои нè учат како да направиме меко тесто кое ќе делува и ако не сте искусни во готвењето, но прочитајте и кои се грешките поради кои тестото пропаѓа, а на најдобрите им се случуваат. 

Квасец
Неискусните домаќинки често додаваат премногу квасец при месење на тестото. Внимавајте затоа што го расипува вкусот на пецивото, а може и да почне да се распаѓа. Користете ја точната количина на квасец наведена во состојките. 

Време
Дури и најмало доцнење влијае на вкусот на печивата или лебот. Ако тестото се остави 20 минути подолго отколку што треба, нема добро да се испече.

Масло
Не заборавајте да ставите масло во тестото. Некои веруваат дека пецивата, лебот… побрзо застаруваат и полесно се распаѓаат, но тоа не е вистина. Маслото го прави тестото подобро и повкусно.  

Брашно
Немојте веднаш да ја додавате целата количина брашно во тестото. Се додава постепено за да можете да процените дали тестото е добро.  

Глутен
Кога купувате брашно внимавајте дали содржи доволно глутен, бидејќи тоа е одговорно за врзувањето на состојките. Нискиот процент на глутен води до фактот дека е потребно повеќе брашно, а потоа вашето тесто дефинитивно ќе пропадне. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *