ОВАА РАБОТА ВО КУЈНА ЌЕ ВИ ЗАШТЕДИ МНОГУ ПАРИ ДОМА: Сигурно не сте знаеле за ОВА

ОВАА РАБОТА ВО КУЈНА ЌЕ ВИ ЗАШТЕДИ МНОГУ ПАРИ ДОМА: Сигурно не сте знаеле за ОВА
Ако треба да направите само едно јадење, обидете се да користите микробранова печка наместо традиционална печка

Овие мали промени можат да ја намалат потрошувачката на енергија при готвење без да го загрозат квалитетот на оброкот. Ако ги направите следните 5 работи, сигурно ќе заштедите на енергијата што ја користите при готвењето.

Поврзете ги садовите со садот што го подготвувате
Треба да ја усогласите големината на садот, тавата или плехот со големината на вашиот оброк за да ја максимизирате ефикасноста. Ако испржите јајце во голема тава или ги подготвувате сите оброци посебно во микробранова печка, трошите многу повеќе струја отколку што е потребно.

Меѓутоа, ако треба да направите само едно јадење, обидете се да користите микробранова печка наместо конвенционална печка.

Со користење на тенџериња со дијаметар од 15 cm на електрична рингла од 20 cm, губите до 40 проценти од создадената топлина. На овој начин трошите пари, исто како што правите ако вашата тава или тава имаат нерамномерно (заоблено) дно што спречува ефикасна распределба на топлината на дното на тавата.

Садовите за готвење со бакарно дно исто така се загреваат побрзо од другите, па следниот пат кога ќе одлучите да купите нови садови, размислете за опцијата за бакар.

Конечно, користете стаклени или керамички садови секогаш кога можете, бидејќи можете да ја намалите температурата на рерната за 25 степени без да го зголемите времето потребно за подготовка на храната.

Користете капаци
Користете капаци кога готвите. Ова ќе ја задржи топлината во садот за готвење и ќе овозможи храната да се готви побрзо, што ќе резултира со помалку време за подготовка и помала потрошувачка на енергија. Малите промени прават големи разлики.

Слично на тоа, не ѕиркајте во вашата рерна со отворање на вратата додека храната се пече. Температурата паѓа за 25 степени секогаш кога ќе го направите ова, па рерната мора да работи малку понапорно за да се врати на поставената температура.

Планирајте ги оброците за да можете да готвите повеќе јадења одеднаш
Секогаш кога е можно, треба да испечете неколку јадења во рерната одеднаш. Или одлучете да подготвите разни оброци кои ќе ги правите во огноотпорни садови и ќе искористите најмногу топлина за најмала цена.

Подгответе се пред да го подготвите оброкот
Пред да го вклучите блендерот или пржета, проверете дали сите ваши состојки се измиени, исечкани, одвоени, наредени – што и да е потребно за брза и непречена работа со електричниот апарат. Чувајте ги вашите уреди исклучени додека не ви требаат или користете паметен продолжен кабел за да ги исклучите.

Одмрзнете ја храната во фрижидер неколку часа наместо да користите микробранова печка, а рерната загрејте ја само кога сте спремни за печење за да не биде жешка додека сè уште подготвувате се што планирате да печете во неа. Неколку минути пред крајот на печењето, можете слободно да ја исклучите рерната и да ја оставите храната во неа да заврши печењето.

Со затворена врата или капак, температурата сепак треба да остане доволно висока за вашата храна да продолжи да се готви до крај.

Чувајте ги чисти плочите на пламениците и рерните
Многу е важно металните плочи над горилниците да бидат чисти бидејќи на тој начин топлината се рефлектира нагоре со што се зголемува енергетската ефикасност. Исчистете ја целата рерна и плочата за готвење пред да подготвите големи оброци за да го намалите талогот и нечистотијата што може да ја намали нивната ефикасност.

Доколку имате рерна за пиролиза, експертите советуваат да ја започнете пиролизата откако ќе го подготвите оброкот за да не ја загревате рерната двапати. На тој начин ќе заштедите на струја – и пари.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *