Експертите сметаат дека е ОПАСНО: Велат дека не треба да се перат алишта на 30 и 40 степени, а ОВА е причината

Експертите сметаат дека е ОПАСНО: Велат дека не треба да се перат алишта на 30 и 40 степени, а ОВА е причината

Дури и да се работи за алишта во боја, експертите сметаат дека треба да се перат на температура од 60 степени Целзиусови.
За да се зачуваат ткаенината и бојата, шарените алишта често се перат на температури од 30 или 40 степени Целзиусови. Сепак, ова веројатно не е добра идеја бидејќи облеката перена на ниски температури може да носи бактерии како ешерихија коли.

Ешерихија коли живее на нашата кожа и во телото на температура од 37°C, што значи дека ниската температура од 30°C нема да ги убие.

Поради оваа причина, микробиолозите советуваат перење на облеката на најмалку 60°C, што особено важи за детската облека бидејќи децата се почувствителни и нивниот имунитет не е секогаш целосно развиен.

А за да се уверите дека сте се ослободиле од сите бактерии со миењето, експертите советуваат повремено да ја „вртите“ и празната машина. Вклучете ја празната машина за перење на највисока температура, на 90°C степени, за да ги „убиете“ бактериите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *