ЕВЕ ЗОШТО МЕСОТО НЕ ВИ ИЗЛЕГУВА СОЧНО И МЕКО: Домаќинките секогаш ја прават оваа грешка при подготовката на месото.

ЕВЕ ЗОШТО МЕСОТО НЕ ВИ ИЗЛЕГУВА СОЧНО И МЕКО: Домаќинките секогаш ја прават оваа грешка при подготовката на месото.

Колку и да мислите дека сте врвен експерт во кујната и дека вашите јадења можат да се служат во најдобрите ресторани, сепак има некои грешки кои можат да ви го расипат вкусот на специјалитетите, а можеби не ни сфаќате дека правите нив.

Месото не го сечете веднаш откако ќе го тргнете од оган. Ова е кардинална грешка во кулинарскиот свет. Воздржете се и не го допирајте некое време по подготовката. Само кратки пет минути можат да помогнат природните сокови да го остават месото неодоливо нежно и вкусно.

Задолжително пробајте ја храната додека ја подготвувате за да знаете точно каков ќе биде вкусот. Со постојано тестирање на храната, лесно ќе се види дали сте ја погодиле трагата со зачините и времето за готвење.

Не преполнувајте ги вашите тенџериња и тави. Премногу храна во една тава само значи дека топлината нема да се дистрибуира правилно. Вкусот ќе биде многу подобар доколку истото јадење го готвите неколку пати во помали дози.

Знаете ли колку пати треба да завртите добро парче месо на скара? Еднаш! Можеби звучи шокантно, но тоа е вистина. Со постојано менување на страните на месото, нема да ги задржите неговите природни сокови кои го прават вкусно и нежно.

Месото не го подготвувајте веднаш откако ќе го извадите од замрзнувачот. Оставете да дојде на собна температура и потоа продолжете со рецептот. Така ќе се обезбеди рамномерна распределба на топлината, а со тоа и ќе биде повкусна.

Полесно е да се купат состојките за оброк во самопослуга, но ништо не може да го замени вкусот на свежото овошје и зеленчук. Замрзнатата и претходно подготвената заменете ја со онаа од пазар. Ова ќе ви даде малку повеќе работа, но вреди.

Внимавајте како ги користите зачините. Солта и биберот не треба да се додаваат откако ќе се свари садот, туку треба да го ослободат нивниот вкус за време на готвењето. Ако ви се случи да додадете премногу сол, разредете го садот со малку киселина како оцет или сок од лимон, а со постојано дегустирање на храната обидете се да избегнете ситуации кога нема доволно зачини

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *