ДОКТОР ОТКРИ КАКО ГО УНИШТУВАТЕ ОРГАНИЗМОТ СО ГОТВЕЊЕТО ГРАВ: НЕ ГО ПОТОПУВАЈТЕ ВО ВОДА, ТУКУ ВО ОВА

ДОКТОР ОТКРИ КАКО ГО УНИШТУВАТЕ ОРГАНИЗМОТ СО ГОТВЕЊЕТО ГРАВ: НЕ ГО ПОТОПУВАЈТЕ ВО ВОДА, ТУКУ ВО ОВА

Руската докторка, ендокринолог Зухра Павлова објаснува зошто е важно натопувањето на гравот во вода.

Иако јаткастите плодови, семките, житариците и мешунките се здрава храна, тие можат да бидат многу штетни за организмот поради фитинската киселина.

Оваа киселина ги врзува важните елементи како бакар, магнезиум, јод, железо и цинк, поради што се излачуваат од телото, пред да успееме да заштедиме каква било корист од нив.

– Фитинската киселина е една од најчестите причинители на анемија поради недостаток на железо кај вегетаријанците, според Светската здравствена организација (СЗО), – посочи ендокринологот Зухра Павлова.

Која храна има многу фитинска киселина?
Павлова наведува дека овесот, оризот, пченицата, сите житарки, гравот, леќата, кикириките, грашокот и сојата имаат многу фитинска киселина, како и некои јаткасти плодови како што се лешниците, бадемите и оревите. Голема количина на фитинска киселина има и во семките од сончоглед, афион, лен, тиква и сусам.

Сите овие намирници содржат голем број на хранливи материи кои му се потребни на организмот, вклучително и влакна, па затоа не треба да се откажувате од нив – вели Павлова.

Како да се ослободите од фитинската киселина?
Лекарот навел три начини за неутрализирање на оваа киселина:

  • Термичка обработка
  • Потопување на храна во вода
  • Потопување во сурутка
  • Комбинирана обработка – потопување, па термичка.

Единствениот недостаток на методот на потопување е тоа што трае долго време:

На пример, кафеавиот ориз ќе треба да се остави во вода 12 часа, овесната каша 10-12 часа, белиот ориз девет часа, бисерниот јачмен шест часа… За подобри резултати можете да додадете малку оцет или сок од лимон во водата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *