УТРЕ ЕДЕН ОД НАЈГОЛЕМИТЕ ПРАВОСЛАВНИ ПРАЗНИЦИ: Ова е молитвата што се кажува , мора да ја ЗНАЕТЕ

УТРЕ ЕДЕН ОД НАЈГОЛЕМИТЕ ПРАВОСЛАВНИ ПРАЗНИЦИ: Ова е молитвата што се кажува , мора да ја ЗНАЕТЕ

Православната црква и верниците утре го слават Воведение на Пресвета Богородица , еден од најголемите празници посветени на Богородица.

Воведот, или како што се нарекува и Пресвета Богородица или Богородица, е означен со црвена буква во православниот календар и е меѓу 12-те најголеми и најпочитувани христијански празници.

Се слави како спомен на денот кога Богородица , придружувана од нејзините родители Јоаким и Ана, за прв пат била воведена во Божјиот храм.

Како тригодишно дете, Дева Марија, во согласност со заветот на нејзините родители Јоаким и Ана дека ако го родат, ќе го дадат бебето во храмот, била донесена во Ерусалим и внесена во храмот.

Со чинот на Воведение на Марија, според евангелското предание, светите родители го исполниле својот завет дека „ќе му го родат на Бога на Бога, кое одамна го немале“.

Девиците одеа напред, со запалени свеќи, а зад нив пресветата Богородица, накитена со царски прекрасни одежди, како што доликува на ќерката на царот и невестата Божја – пишува во „Прологот“ на епископот Николај Велимировиќ.

Предавањето на Пресвета Богородица е слава на манастирот Хиландар.
Иако Грчката православна црква го празнува Ваведење според новиот календар (21 ноември), на цела Света Гора традиционално се слави Богородица на 4 декември, а централната литургија ја одржуваат српските свештеници од Хиландар.

Според традицијата, Богородица е единствената жена на која и било дозволено да стапне на почвата на Света Гора, за време на нејзиното мисионерско патување по враќањето од Светата земја. Поради ова таа е и заштитничка на целата Света Гора, односно грчкиот полуостров Атос.

Православните икони посветени на овој празник ја прикажуваат Богородица во придружба на девојчиња со запалени свеќи, но и сцена од ерусалимскиот храм, во која тригодишната Марија и нејзините родители ги прима првосвештеникот Захарија, таткото на Јован. Крстителот.

Народни верувања и обичаи
Богородица се смета за заштитничка на родилките и постојат различни народни верувања поврзани со моќта на иконите на кои таа е претставена.

Свадбите , кои се одржуваат до првите пролетни денови, традиционално застануваат на Ваведење во Србија . Во таквите села било обичај по богослужбата во црквата да се собираат сите младенци кои есента се венчале, свечено облечени и украсени со цвеќиња.

На некои места е зачуван обичајот неплодните жени да преноќуваат во манастир на Воведение, за да ги роди Богородица.

Според народните верувања, сточарите го слават Воведението за Богородица да им го заштити добитокот од ѕверови, а во источна Србија, врз основа на времето на тој ден, ја предвидувале жетвата – ведро небо ветува добра жетва.

Воведувањето се смета за таканаречен пресечен ден, што значи дека тој ден не треба да преземате некоја важна работа, да склучувате договори, да започнете големи работи и слично .

Исто така, не треба да работите по дома, да перете облека, пегла и слично, сите жени треба да го слават денот на својот патрон.

Света Пречиста го слават бремени жени и неплодни жени, а многумина се причестуваат на овој ден, се верува дека Богородица на овој ден одговара на сите молитви.

Молитва до Пресвета Богородица
Кому да плачам, и кон кого да трчам во мојата неволја, ако не кон Тебе, Царице небесна? Кој ќе го чуе мојот плач и ќе ги прими моите воздишки, ако не Ти, Безгрешен, Надеж на христијаните и прибежиште на нас грешните? Кој, освен Тебе, ќе не заштити во нашите несреќи? Слушни го моето плачење и приклони го увото кон мене, господарко и Богородице мој! Не презирај го оној што бара помош од тебе и не отфрлај ме мене, грешникот, Царице небесна! Научи ме да ја извршувам волјата на Твојот Син и дај ми желба секогаш да ги следам Неговите заповеди. Не отстапувај од мене поради моето роптање во болест, работа и неволја, туку остани ми Мајка и заштитничка, слабо срце, мојата царица Пренежна и жестока посредничка! Со твоето застапништво, покриј ги моите престапи, заштити ме од видливите и невидливите непријатели, омекни ги срцата на оние што против мене планираат зло и стопли ги со љубовта Христова.

Што се однесува до мене, кој сум слаб, дај ја Својата семоќна помош да ги победам моите грешни навики за, очистен со покајание и следејќи доблесен живот, сите преостанати денови од моето земно отуѓување да ги поминам во заедница со Светата Црква. Застани пред мене, Надеж на сите христијани, во часот на мојот крај и зацврсти ја мојата вера во тешкиот и умирачки час. Во времето на моето заминување, принеси ги твоите семоќни молитви за мене, грешникот во овој живот, за Господ да ме оправда и да ме направи учесник во Неговите бескрајни радости. Амин.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *