РУСКИ ДОКТОР ПРЕДУПРЕДУВА: Ако имате желба за кисели краставички, тоа може да укаже на ГОЛЕМ ПРОБЛЕМ

РУСКИ ДОКТОР ПРЕДУПРЕДУВА: Ако имате желба за кисели краставички, тоа може да укаже на ГОЛЕМ ПРОБЛЕМ

Кога посакувате одредена храна, тоа обично значи дека нешто недостасува во вашето тело. Силната потреба за кисели краставички обично е поврзана со друга состојба, а што значи ако копнеете за кисели краставички, а не сте во друга состојба. Лекарите тврдат дека тоа може да укажува на дехидрација на телото.

Киселите краставици содржат многу натриум, кој е важен електролит и помага во одржувањето на телото хидрирано. Ова е причината поради која има потреба од солена храна, а проблемот е што, како што покажуваат истражувањата, се јавува зависност од оваа храна, затоа никогаш не јадеме ниту една краставица или еден чипс.

Замор и бавен метаболизам се првите симптоми на дехидрација. Исто така забрзано чукање на срцето, но и грчеви во мускулите. Исто така, рускиот нефролог Иван Литвинов предупредува дека не е во ред да се внесува премногу вода во организмот, бидејќи ги оштетува бубрезите.

– Ако пиете премногу вода во текот на денот, тоа предизвикува неподносливо оптоварување на бубрезите. Тие едноставно немаат време сето тоа да го обработат. Ова е особено опасно за луѓето со проблеми со бубрезите, хипертензија и кардиоваскуларни заболувања.

Нивниот волумен на циркулирачка крв се зголемува, хиперволемија (зголемен волумен на крв) се зголемува. Тоа на крајот може да доведе до влошување на хроничните болести – објаснува докторката и советува дека кога ќе изразиме желба, добро е да изедеме мала туршија која помалку ќе нè жедни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *