Ова овошје е најлошото, СМРТ за имунитетот: ГО УНИШТУВА ОРГАНИЗМОТ и потребни се ДВЕ ГОДИНИ да се опорави од штетата

Ова овошје е најлошото, СМРТ за имунитетот: ГО УНИШТУВА ОРГАНИЗМОТ и потребни се ДВЕ ГОДИНИ да се опорави од штетата

Зајакнувањето на имунитетот преку исхрана е важно не само за време на пандемијата, туку и во моментот кога започнуваат сезонските инфекции и се трудиме да го заштитиме организмот од воспалителни процеси и болести.
Веќе ви кажавме кои намирници го ослабуваат имунитетот, како и зошто не треба да пиете лимонада, а сега ќе ви откриеме како дури и овошјето и зеленчукот, составен дел од здравата исхрана, можат да го ослабат имунитетот.

Внимавајте кога купувате овошје и зеленчук, бидејќи како што велат нутриционистите, само она што е сезонско и блиску до климата каде што живеете ќе има вистински благотворно влијание врз организмот.

А овошјето кое е вештачки зрело може да го оштети имунолошкиот систем, истото важи и за зеленчукот!
Што е тоа? Ако купите јагоди, да речеме, во декември, се разбира дека тие не созреале на сонце, природно. Ќе го знаете и по нивниот вкус. Истото важи и за секое овошје или зеленчук надвор од сезоната што го купувате затоа што копнеете за вкус или ви требаат за посебен рецепт. А со тоа правите голема штета, дури и кога се во прашање јаболката кои се сметаат за најздрави!

Вештачкото, забрзано зреење најчесто е производ на пестициди и други хемикалии кои не ги сакате во вашиот систем. За тоа овошје или зеленчук да бидат „зрели“, со очекуваната боја и мирис, се кисела со хемија што им овозможила да созреат, а потоа не се расипуваат додека добавувачот не ги достави до продавница.
Но, ајде да направиме чекор назад пред таа храна да дојде до вас. Доколку се бере пред да созрее, за да може да се складира и транспортира, содржи супстанца лектин. Природно се ослободува од растението за време на процесот на зреење, но ќе остане во овошјето и зеленчукот собрани порано и воопшто не е добро за имунитетот.

Лактинот негативно влијае на добрите бактерии кои живеат во нашиот дигестивен систем и претставуваат важен дел од имунитетот.Ако го оштетите микробиомот, целиот „свет“ на бактерии што живее во нашето тело, знајте дека последиците можат да бидат сериозни – потребни се и до две години за да се врати во првобитната состојба!

Не секој дел од овошјето и зеленчукот е подеднакво здрав, вели проф. Д-р Воислав Перишиќ вели дека кората е опасна и не е „најздрава“ на овошје како што е јаболкото.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *