Денес го СЛАВИМЕ ПРЕПОДОБЕН ГРИГОРИ ДЕКАПОЛИТ: Се верува дека овој ЧУДОТВОРЕЦ И СВЕТЕЦ им помага на сите што живеат во проблем!

Денес го СЛАВИМЕ ПРЕПОДОБЕН ГРИГОРИ ДЕКАПОЛИТ: Се верува дека овој ЧУДОТВОРЕЦ И СВЕТЕЦ им помага на сите што живеат во проблем!
Денес кажете ја ОВАА МОЛИТВА

Православна црква и верниците денеска се сеќаваат на преподобниот Григориј Декаполит, христијански светец од 9 век кој го шири христијанството во Византија, Рим и на планината Олимпија.

Преподобен Григориј Декаполит е роден во Декаполис Исаврија (денешен Дар ес Салам). Неговите родители биле угледни личности познати по својата христијанска вера, па многумина не биле изненадени кога по завршувањето на училиштето, наместо да се ожени, Григорије решил да се замонаши.

Легендата вели дека свети Григориј каде и да одел ги воодушевувал луѓето со разни чуда и подвизи кои ги користел за да го докажува постоењето на Бог – се случило одеднаш да го осветли небесната светлина и да каже дека му се јавиле Божји ангели и дека можеше да го слушне нивното пеење.

Живеел долг и побожен живот, а мирно умрел во 9 век во Цариград.

Со оглед на тоа што овој светител го поминал својот живот во ред и мир, се верува дека денес може да им помогне на секој кој е во проблем и живее немирно и во хаос – и духовно и на оној што ги опкружува.

Ако се чувствувате така, сè што треба да направите е да се помолите со преподобниот Григориј Декаполит со оваа молитва денес:

Боже на нашите татковци, постапувај со нас секогаш според Твојата кроткост, не оставај нè со Твојата милост, туку уредувај го нашиот живот во мир со нивните молитви

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *