СЕ ВЕРУВА ДЕКА УТРЕ СЕ СЛУЧУВААТ ЧУДА: ТРЕБА ДА СЕ МОЛИТЕ НА ОВОЈ ГОЛЕМ СВЕТЕЦ!

СЕ ВЕРУВА ДЕКА УТРЕ СЕ СЛУЧУВААТ ЧУДА: ТРЕБА ДА СЕ МОЛИТЕ НА ОВОЈ ГОЛЕМ СВЕТЕЦ!

Православната црква и нејзините верници утре го чествуваат споменот на Свети Григориј Декаполит, кој се слави и како Препразник Воведение на Пресвета Богородица.

Тој е христијански светец од деветтиот век и е роден во Декаполис Исаурија , во денешниот Дар ес Салам, најголемиот град во Танзанија.

Образованието го завршил на 14 години, а потоа се замонашил, а живеел во различни места како Византија, Рим и на планината Олимпија.

Според народните верувања, често се случувало да го осветли небесната светлина и да му се појават ангели, а тој ги гледал и внимателно слушал што им зборуваат.

Затоа се верува дека ова е денот кога се случуваат чуда и дека треба да му се молите на овој светител, а традицијата вели дека за возврат ќе ја исполни секоја желба што му угодува на Бога.

Починал во 816 година во Константинопол и речиси целиот свој живот го посветил на борбата против иконоборството, религиозно движење кое се спротивставува на иконите, статуите и моштите.

Православна црква го слави на 20 ноември според јулијанскиот календар, односно на 3 декември според грегоријанскиот календар.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *