НА СЛИКАТА ИМА 16 КРУГОВИ, НО НИКОЈ НЕ МОЖЕ ДА ГИ ВИДИ: Една од најдобрите оптички илузии – само 1% од луѓето можат да ја РЕШАТ

НА СЛИКАТА ИМА 16 КРУГОВИ, НО НИКОЈ НЕ МОЖЕ ДА ГИ ВИДИ: Една од најдобрите оптички илузии – само 1% од луѓето можат да ја РЕШАТ

Прогласена е за една од најдобрите оптички илузии во 2006 година, а и денес ги збунува луѓето. Сè што треба да направите е да ги пронајдете круговите меѓу квадратите.

Добро погледнете ја оваа илустрација. Сите правоаголници и квадрати, нели? Не. На него има 16 кругови, но никој не ги гледа. Всушност, практично никој. Одвај еден процент од луѓето гледаат кружни форми на илустрацијата, а дали и вие сте меѓу нив?

Оваа оптичка илузија стана вирална ширум светот и беше создадена од Ентони Норсија од Институтот за истражување на очите Smith-Catlevel во 2006 година и беше во потесниот избор за Илузија на годината . Се нарекува „илузија на кутии“ бидејќи квадратите и правоаголниците изгледаат како да имаат длабочина и да изгледаат како кутии.

На прв поглед, на сликата ќе видите кутии направени од бели, сиви и црни линии. Но, на сликата се скриени 16 кругови. Ако сте мнозинство што не ги гледате, еве мал совет. Фокусирајте се на вертикалните линии на раскрсницата на кутиите и круговите треба да се појават …

Мајк Батиста од Кембриџ Brain Sciences објасни:
„Се разбира, илустрацијата воопшто не содржи кругови – само засенчени линии распоредени во шема. Вашиот мозок е тој што ја претвора оваа шема во нешто кохерентно. Она што го сметам за фасцинантно е што штом ќе ги видите круговите, нема да можете да не ги видите. “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *