ДЕНЕСКА направете ЕДНА работа: Се ВЕРУВА ДЕКА овој СВЕТЕЦ ЌЕ ВИ ПРОСТИ

ДЕНЕСКА направете ЕДНА работа: Се ВЕРУВА ДЕКА овој СВЕТЕЦ ЌЕ ВИ ПРОСТИ

Свети Варлам беше Антиохиец. Заради верата во Христос како Бог, беше изведен пред суд и мачен. Најпосле, мачителите на дланката му истурија жар, а одозгора ставија темјан, сакајќи да го натераат да го фрли жарот со темјанот пред идолите, па така да го натераат да ги окади.

Но, Варлам долго го држеше жарот во дланката, додека дланката сосема не му изгоре. Потоа, свети Варлам издивна од големата болка и го прададе својот дух на Бога. Пострада во 304 година. Денес Црквата го слави и свети пророк Авдиј, кој живееше 900 години пред Христос.

Заблагодарувајќи му се на животот исполнет со страдања светиот маченик Варлам се смета за заштитник на сите оние кои неправедно страдаат и патат.

Се верува дека кој денес отиде во црква, запали свеќа и се помоли на овој светец ќе добие олеснување и простување на гревовите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *