ДАЛИ ЗНАЕТЕ ДЕКА СОДАТА БИКАРБОНА МОЖЕ ДА СЕ РАСИПИ: Еве како да се уверите дека не е со изминат рок

ДАЛИ ЗНАЕТЕ ДЕКА СОДАТА БИКАРБОНА МОЖЕ ДА СЕ РАСИПИ: Еве како да се уверите дека не е со изминат рок

Ако има една состојка во оставата, чајната кујна што е разноврсна и прави чуда за многу проблеми во домаќинството, тоа е сода бикарбона. Освен за печење, се користи за чистење, лекување изгореници и убоди, а веројатно ви е најпознат како средство за одржување на свеж мирис на фрижидерот.

Но, ако таа сода бикарбона истече, свежината на вашиот фрижидер ќе ја нема. Како да знаете дека вашата сода бикарбона се влошила? За да дознаете, измешајте го со топла вода и оцет.

Сода бикарбона е херој на одбраната од непријатните мириси во фрижидерот бидејќи ги апсорбира сите миризливи честички од храната што лебдат во него. Значи, кога таа сода бикарбона конечно ќе истече, што може да се случи? Одговорот е: Фрижидер за мирисање.

Исто така, иако употребата на сода бикарбона со истечен рок нема да ви наштети ако ја консумирате, вашите печива може да не испаднат исто така – така што дефинитивно ќе сакате да знаете дека рокот на траење е поминат.

За да проверите дали вашата сода бикарбона се влошила, едноставно измешајте половина чаша топла вода и четвртина лажичка бел или јаболков оцет. Потоа во смесата додадете четвртина лажичка сода бикарбона. Ако веднаш пукне или пукне, сепак е добро!

Ако не, време е да го фрлите. Во вашата сода бикарбона има хемикалии кои ја предизвикуваат оваа реакција. Со нивно тестирање ќе докажете дали овие хемикалии се сè уште активни. Затоа, ако тие не се активни, вашиот фрижидер нема да мириса на свежо, а пецивото може да не нарасне.

Забавен факт: Можете да го направите истиот тест со вашиот прашок за пециво само со додавање вода без оцет.

Значи, ако откриете дека сода бикарбона не го дезодорира вашиот фрижидер, веројатно е време да го замените,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *