4 РАБОТИ КОИ ГО УНИШТУВААТ ЦРНИОТ ДРОБ: Една навика која скоро сите ја имаме е најлошата – ВЕДНАШ ПРЕСТАНЕТЕ ДА ГО ПРАВИТЕ ОВА

4 РАБОТИ КОИ ГО УНИШТУВААТ ЦРНИОТ ДРОБ: Една навика која скоро сите ја имаме е најлошата – ВЕДНАШ ПРЕСТАНЕТЕ ДА ГО ПРАВИТЕ ОВА

Сите знаеме дека црниот дроб е многу важен орган во телото, но можеби не знаеме колку е важен. Црниот дроб ја филтрира целата крв во телото за да ги отстрани штетните токсини, а исто така ги обработува мастите, јаглехидратите и шеќерите од сè што јадеме.

Но, слично како моторот на автомобилот, ние обично не размислуваме за тоа додека не видиме проблем, а проблемите со црниот дроб се почести отколку што мислите. Некои навики кои многумина од нас ги имаат се многу штетни, а еве ги најлошите.

Прекумерно внесување шеќер
Јадењето премногу шеќер може да доведе до развој на отпорност на инсулин. Инсулинот е хормон кој се ослободува кога шеќерот влегува во крвотокот за да го претвори во енергија за телото да ја користи.

Но, кога консумирате премногу шеќер во вашето тело, тоа може да престане да реагира на инсулин, предизвикувајќи зголемување на нивото на шеќер во крвта, што дополнително може да доведе до дијабетес. И отпорноста на инсулин и дијабетесот, ако не се контролираат, може да предизвикаат оштетување на црниот дроб.

Пиете премногу алкохол
Воопшто не е чудно што алкохолот во големи количини може да го оштети црниот дроб, предизвикувајќи воспаление и доведувајќи до потенцијално фатални состојби како што се цироза, рак или откажување на црниот дроб. За да го намалите ризикот, придржувајте се кон умерено консумирање алкохол.

Физички сте неактивни
„Болеста“ на 21 век, физичката неактивност, е главен фактор на ризик за здравјето на црниот дроб, покажа студијата спроведена во 2020 година.

Научниците во Јужна Кореја ги анализирале здравствените податоци на повеќе од 13.000 луѓе и откриле дека оние кои водат физички неактивен живот имаат пет пати поголем ризик од безалкохолни масни заболувања на црниот дроб. Ризикот се зголемува колку подолго седи во текот на денот, предупредија тие.

Имате прекумерна тежина или сте дебели
Безалкохолното масно заболување на црниот дроб е состојба предизвикана од таложење на премногу маснотии во црниот дроб. Ова може да доведе до безалкохолен стеатохепатитис, цироза, рак или откажување на црниот дроб.

„Целиот спектар на дебелина, односно од прекумерна тежина до дебелина до морбидна дебелина, е поврзан со безалкохолен масен црн дроб“, напишаа научниците во 2020 година. За да го намалите ризикот од овој проблем, одржувајте здрава тежина.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *