ОТВОРЕТЕ ЈА ВРАТАТА НА СРЕЌАТА: Мора да го имате ова растение во вашиот дом ако САКАТЕ УСПЕХ и ЗАДОВОЛСТВО

ОТВОРЕТЕ ЈА ВРАТАТА НА СРЕЌАТА: Мора да го имате ова растение во вашиот дом ако САКАТЕ УСПЕХ и ЗАДОВОЛСТВО

Со атрактивен изглед и необична структура, ова повеќегодишно растение е многу приспособливо и издржливо, што го прави исклучително вредно за уредување на модерни внатрешни простори каде што многу затворени растенија не можат да преживеат денес.

Среќниот бамбус или собниот бамбус денес е стандарден дел од понудата на речиси сите цвеќари и чест избор на многу клиенти.

Секој од нас барем еднаш го добил ова необично растение, било во букет или самостојно, а откако дознал дека не му треба посебна грижа и многу внимание, на многумина сигурно им станало омилен дел од домашното зеленило.

Она што најверојатно не го знаеме е дека ова интересно растение воопшто не е бамбус! Тоа е всушност растение наречено Dracena sanderiana и неговиот изглед навистина наликува на бамбус, што го објаснува и името со кое е популаризирано во светот.

Дополнително, важна улога во неговото неодамнешно проширување на пазарот игра егзотичниот изглед и изразената декоративност, како и различните можности за уредување, самостојно или во комбинација со сечено цвеќе и други елементи.

Денес постојат три основни форми на т.н среќен бамбус – директен бамбус, изопачен бамбус и бамбус во слободен стил.

Овие три форми подоцна послужија како основа за развој на голем број сорти што може да се најдат на продажба.

Одржување
Треба само да знаете неколку работи за ова интересно растение и да и посветите малку внимание за да го украсува вашиот дом долги години. Како сечено цвеќе, т.н. среќниот бамбус се чува во вода.

Водата треба да се менува или дополнува на секои 10 дена до две недели, бидејќи брзо ги исцрпува хранливите материи. Користете ја исцедената вода и наполнете ја вазната до висина од околу 10 см

Чувствителен е на директна сончева светлина, што може да доведе до промена на бојата на листовите (тие пожолтуваат).

Листовите може да пожолтат поради вишокот на хлор во водата, а ако тоа се случи, отстранете ги за да можат на нивно место да пораснат нови лисја. Успева во широк температурен опсег, приближно од 15 до 32oC

Хранењето не е потребно, но од време на време можете да додавате малку течно ѓубриво

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *