ДЕНЕС ГО СЛАВИМЕ СВЕТИОТ АПОСТОЛ МАТЕЈ: Се верува дека на денешен ден мора да ги вратите СИТЕ долгови,кажете ја ОВАА молитва за ЗДРАВЈЕ

ДЕНЕС ГО СЛАВИМЕ СВЕТИОТ АПОСТОЛ МАТЕЈ: Се верува дека на денешен ден мора да ги вратите СИТЕ долгови,кажете ја ОВАА молитва за ЗДРАВЈЕ

Матеј бил очевидец и сведок на Исусовиот живот и земната смрт, воскресението и вознесувањето на небото

Матеј бил Евреин и богат даночник и собирал приходи на патот што минувал од Капернаум од Галилеја до Сирија. Денес е добро да се прочита Евангелието што го напишал, но и да се платат сите даноци и долгови.

Даночниците не биле популарни меѓу народот, кој не ги вреднувал и ги сметал за корумпирани и ритуално нечисти. Животот на Матеј се променил кога Исус Христос го повикал да го следи, а подоцна Христос го вклучил меѓу 12-те апостоли.

Вооружен со божествена сила, тој го проповедаше христијанството и ги лекуваше болните, истеруваше ѓаволи, лечеше лепрозни и воскреснуваше мртви.

Матеј бил очевидец и сведок на Исусовиот живот и земната смрт, воскресението и вознесувањето на небото. Апостолот, откако го примил Светиот Дух, најпрвин го проповедал Евангелието во Палестина, во Ерусалим и околината.

Откако го напуштил Ерусалим, го проповедал христијанството во Македонија, Сирија, Етиопија.Според преданието, светиот апостол Матеј го напишал првото евангелие – Светото Евангелие според Матеј, а се нарекува и евангелист Матеј.

Матеј се смета за светец-заштитник на цариниците, даночниците, банкарите и сметководителите. Славата на свети Матеј – Матиевдан, е широко распространета меѓу Србите во Херцеговина.

Се вели дека свети Матеј никогаш не јадел месо, туку се хранел со зеленчук, овошје и житарки.

ТРЕБА ДА ЈА КАЖЕТЕ ОВАА МОЛИТВА
„Сред митарот, кој го нарече Христос владетел, кој се појави на земјата како човек со љубезност, го следеше, избраниот апостол и евангелистот на светот на светот, ти си славен. Поради оваа причина јас почитувај го твојот спомен, Матеј богобојазлив, моли се на милостивиот Бог, да дојде до нашите души простување на гревовите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *