УТРЕ ЗАПОЧНУВА БОЖИЌНИОТ ПОСТ КОЈ ТРАЕ 40 ДЕНА: СЕКОЈ ВЕРНИК МОРА ДА ВНИМАВА НА 1 РАБОТА

УТРЕ ЗАПОЧНУВА БОЖИЌНИОТ ПОСТ КОЈ ТРАЕ 40 ДЕНА: СЕКОЈ ВЕРНИК МОРА ДА ВНИМАВА НА 1 РАБОТА

Во понеделник на 28 ноември започнува големиот Божиќен пост. За разлика од Велигденскиот пост, чиј почеток варира, овој пост секогаш започнува на овој датум и трае 40 дена, а завршува со Божиќ (6 јануари).

Според правилото, во среда и петок се пости на вода, додека во другите денови е дозволено да се користи масло и вино, а во сабота и недела, како и големите празници како Ваведење и Свети Никола, може да се јаде. Риба.

Да потсетиме дека христијанскиот пост е воведен по примерот на Исус Христос, кој помина четириесет дена во пустината во пост и молитва и во Стариот завет им дал заповед на Евреите да постат затоа што „ќе постат и неговите ученици“

Според христијанското учење, за основоположник на постот „се смета самиот Исус Христос, кој пред да се впушти во подвигот на откупување на човечкиот род, се зацврстил со долготраен пост“.

Воспоставувањето на Божиќниот пост, како и на другите повеќедневни пости, датира од првите векови на христијанството и се споменува во делата на светите отци од IV и V век.

Првично тоа траеше седум дена, а одлуката и наредбата на христијаните да постат 40 дена пред празникот Божиќ била изречена на соборот во 1166 година. години.

Постот и денес е неопходен“, напиша во својата книга „Молитви и молби“, блажениот српски патријарх Павле објасни дека со овој подвиг, заедно со молитвата, православните христијани се подготвуваат за доаѓањето на големите празници.

Времетраењето на божиќниот пост се објаснува и со четириесетдневното патување на тројцата мудреци до пештерата Витлеем, каде на 25 декември се роди бебето Исус.

Затоа се вели дека постот е ѕвезда водилка за сите оние кои го избрале христијанството за своја вера, исто како и за мудреците, кои верувале во пророштвото за раѓањето на Спасителот, единствената ѕвезда водилка била најсветлата ѕвезда. на небото кое одеше од Запад кон Исток и кое таа ги донесе во Витлеем.

Православните христијани слободно одлучуваат за овој подвиг, чија цел е чистење на душата и телото, што се постигнува не само со воздржување од мрсна храна , туку и од лоши мисли, зборови и дела.

Постот ја потврдува волјата на оние кои како христијани сакаат да владеат со својот разум во сите искушенија, па се вели дека постот е подвиг на целата личност и етички став.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *