КУЧЕТО МОЖЕ ДА НАСЕТИ МНОГУ БОЛЕСТИ: 8 работи што кучињата мирисаат побрзо од многу тестови

КУЧЕТО МОЖЕ ДА НАСЕТИ МНОГУ БОЛЕСТИ: 8 работи што кучињата мирисаат побрзо од многу тестови

Кучето може да почувствува неколку непријатни болести и 3 неверојатни работи за сопственикот!
Верувале или не, научно е докажано дека кучињата можат да намирисаат болести само по мирисот на една личност.

Освен што можат да бидат обучени да пронаоѓаат исчезнати луѓе и скриени дроги, експлозиви и други предмети, кучињата можат да детектираат болести кај нивните сопственици благодарение на нивното силно сетило за мирис. Во исто време, зборуваме за просечен миленик, а не за специјално тренирани животни!

„Сè што го менува нашиот мирис, дури и на молекуларно ниво, е воочливо за кучето и тој ќе го мириса. Проблемот е што допрва треба да научиме кои состојби или болести не менуваат до степен до кој тоа ќе им стане достапно на кучињата, за потоа да ги научиме да реагираат и на овој начин, во улога на помагачи, да ни го спасат животот. Сепак, треба да знаете дека кучето не е машина, па и она што го душка носи голема веројатност, а не 100% решение. За одредени болести и состојби таа веројатност е многу голема и достигнува дури 80%, но сепак постои можност да е само веројатност“, вели д-р Бабиќ.

Овие 8 неочекувани состојби кучето може да ги открие за својот сопственик благодарение само на сетилото за мирис:

Паркинсонова болест и мигрена
Оваа идеја ја поттикнала една жена од Шкотска која нормално има супер сетило за мирис, а дури шест години пред почетокот на Паркинсоновата болест забележала дека нејзиниот сопруг има поинаков мирис. После тоа, тие почнаа да работат во Манчестер на обука на кучиња кои ќе можат да го откријат почетокот на оваа болест. Дополнително, откриле дека кучето може да мириса кога човек ќе добие мигрена“, објасни д-р Бабиќ.

Промени во нивото на шеќер во крвта
Научните студии потврдија дека кучињата можат да намирисаат пад на нивото на гликоза во крвта. По мирисот на нашата пот, тие можат точно да утврдат во каква состојба се наоѓаме, што им помага на луѓето кои страдаат од дијабетес. Специјално обучените кучиња можат да им помогнат да го откријат проблемот дури и пред да пристигнат опасните симптоми, за да можат навреме да земаат лекови или да побараат помош. Во такви ситуации кучето ќе покаже знаци на стрес и ќе се обиде да го привлече вниманието на сопственикот.

Идентитетот
Повеќето луѓе ги препознаваат другите по изгледот, но не и кучињата. Тие се потпираат на својата муцка за препознавање. За кучињата, секој поединец има уникатен мирис како отпечаток од прст. Експертите исто така тврдат дека кучињата можат да мирисаат на познати луѓе или места дури и ако тој мирис е измешан со парфем или некој друг го прикрил со нивното присуство. Дополнително, кучињата можат да ги разликуваат идентичните близнаци само со мирис. Оваа способност ја користи полицијата и другите служби кога треба да бараат изгубени луѓе или во други итни ситуации.

Епилептичен напад
Кучињата можат да откријат дека нивниот сопственик ќе добие епилептичен напад 45 минути пред да се случи. Иако не е познат точниот механизам на откривање, се претпоставува дека кучето мириса посебен мирис што човекот го ослободува пред нападот. Во овој случај, кучето може да се однесува чудно, да лае или да реже. Исто така, за време на нападот, кучињата обично остануваат со своите сопственици, заштитувајќи ги.

Тој знае дека сте допреле друго куче
Кучињата си испраќаат пораки едни на други користејќи феромони, хемиско соединение што го лачат преку урината, кожата, крзното и изметот. Ако сте посетиле пријател кој има куче, вашето домашно милениче ќе знае.

Ќе ве душка кога ќе дојдете дома за да открие со кого сте се дружеле. Информациите што кучето ќе ги добие му кажуваат за какво куче се работи, колку е големо кучето и дали е здраво. Ако тој е пољубоморен тип, може да доживеете навредливо однесување и отфрлање на контакт.

Бременост
Секоја, дури и најмала промена во мирисот на нашето тело, кучето веднаш ќе мириса. Ако сте бремени, телото поминува низ низа хормонални промени кои вашето домашно милениче едноставно не може да ги игнорира. Експертите велат дека кучето може многу рано да ја открие бременоста на својот сопственик само по мирисот и начинот на кој вашето тело се движи. Бидејќи сте станале нова личност за нив, тие би можеле да го променат своето однесување кон вас.

Бура и ураган
Кучињата се поблиску до природата отколку луѓето. Со шмркање на воздухот, тие можат да предвидат и најмали промени во временските услови. Дополнително, тие имаат остро чувство за геомагнетното поле и вибрациите, така што нивното предвидување за временските промени може да биде навистина сигурно.

Адисонова болест
Заболување на надбубрежните жлезди што може да го доведе пациентот во опасност – тие често паѓаат во несвест и имаат потреба од реанимација. Кучето го чувствува тоа и почнува чудно да се однесува.
Останете здрави.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *