Дали ЏЕМОТ се уште може да се ЈАДЕ ако се појавила МУВЛА одозгора? ЕВЕ што велат експертите

Дали ЏЕМОТ се уште може да се ЈАДЕ ако се појавила МУВЛА одозгора? ЕВЕ што велат експертите

Повеќето од нас барем еднаш ја извадиле мувлата од врвот на тегла џем или го отсекле вдлабнатиот дел од лебот и го изеле остатокот. Сепак, дали е добра идеја?

Еве што велат експертите
Една работа треба веднаш да се разјасни – зеленикавите, сивкавите и кафените промени на површината на лебот, овошјето и другите намирници се всушност спори видливи со голо око.

Остатокот од мувлата, неговите корени и гранки, не се гледаат така лесно и се наоѓаат подлабоко во храната, што значи дека отстранувањето на видно збрчканиот дел од храната нема да не спаси од конзумирање габи .

Со други зборови, само затоа што не гледаме мувла не значи дека не сме ја јаделе!
Добрата вест е дека веројатно нема да влијае на телото.

Експертите велат дека повеќето видови мувла се безопасни, но има и опасни. Некои содржат микотоксини , отровни материи кои предизвикуваат алергиски реакции и респираторни проблеми, од кои најопасен и веројатно најпознат е афлатоксинот .

За да не се појави мувла воопшто, се препорачува храната да се покрие за да не дојде во допир со спорите во воздухот, како и да се чува храната во фрижидер и да се користи што е можно поскоро. пишува Glossy .

И какво е вашето мислење? Во нашата куќа секогаш се отстрануваше мувлата, но џемот сè уште се јадеше.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *