ОВДЕ НЕ ВАЖИ ПРАВИЛОТО „ТРЕТ ДЕН“ Повеќето луѓе грешат да ја чуваат руската салата и со тоа да го скратат нејзиниот рок на траење.

Поради мајонезот, варените компири и месото што сте ги користеле – некои направени со шунка, некои со пилешко, а има и посна руска салата – има шанси да тргне лошо.

ОВДЕ НЕ ВАЖИ ПРАВИЛОТО „ТРЕТ ДЕН“ Повеќето луѓе грешат да ја чуваат руската салата и со тоа да го скратат нејзиниот рок на траење.

Руската салата е кралица на секоја празнична трпеза, бидејќи лесно се подготвува, се полни, а состојките не се скапи. Но, сите знаеме како е кога „третиот ден“ јадеме руска салата со месо, или на парче леб.

Обично правиме премногу, па руската салата имаме во фрижидер со денови. Мора да бидете внимателни, бидејќи оваа салата има релативно краток рок на траење . Поради мајонезот, варените компири и месото што сте ги користеле – некои направени со шунка, некои со пилешко, а има и посна руска салата – постои шанса да се влоши.

Прво, не го оставајте на маса откако сите ќе послужат, секогаш вратете го во фрижидер. Многумина грешат само да го покријат руското јадење со фолија, што значи дека во тој сад можат да влезат микроорганизми од друга храна во фрижидерот.

Руската салата треба секогаш да се чува во фрижидер во добро затворен сад , за да не може да навлезе воздух и микроорганизми. Некаде ќе прочитате дека рокот на траење е пет дена, но ве советуваме да го чувате на температура од околу четири степени Целзиусови и да го јадете во рок од три дена, за да биде целосно безбеден

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *