МОЛЕТЕ СЕ НА АНГЕЛОТ чувар! Ова се молитви за секој ден, научете ги напамет и ЌЕ БИДЕТЕ БЛАГОСЛОВЕНИ!

МОЛЕТЕ СЕ НА АНГЕЛОТ чувар! Ова се молитви за секој ден, научете ги напамет и ЌЕ БИДЕТЕ БЛАГОСЛОВЕНИ!

Светиот Архангел Гаврил, кој на Пречистата Дева и донесе неискажлива радост од небото, исполнете го моето гордо срце со радост и среќа.

Понеделник:Молитва до Светиот Архангел Михаил
Свети Архангел Божји Михаил, избркај го од мене лукавиот дух што ме искушува. О, голем Архангел Божји Михаил – победник на демоните! Победете ги и уништете ги сите мои видливи и невидливи непријатели и молете Го Семоќниот Господ да ме спаси и одбрани од секоја болест, смртоносна рана и ненадејна смрт, сега и секогаш и секогаш и секогаш и секогаш. Амин.

Вторник:Молитва до Светиот Архангел Гаврил
Светиот Архангел Гаврил, кој на Пречистата Дева и донесе неискажлива радост од небото, исполнете го моето гордо срце со радост и среќа. О, голем архангел Божји Гавриле, на Пречистата Дева Марија ѝ даде радосна вест за зачнувањето на Синот Божји. Објави ми го како грешник страшниот ден на мојата смрт и моли Го Господа Бога за мојата грешна душа, за да ми ги прости гревовите; да не бидам заробен од лукав демон и да ме опседнат. О, голем Архангел Гаврил! Спаси ме од сите болести, сега и секогаш и засекогаш и секогаш. Амин.

Среда:Молитва до Светиот Архангел Рафаил
О, голем Архангел Божји Рафаиле, кој прими дар од Бога да лекува болест, исцели ги раните на моето срце и моето тело кои се неизлечиви од луѓето. О, големиот Архангел Божји Рафаило, ти си водич, лекар и исцелител, упати ме кон спасението и исцели ме сите мои душевни и телесни заболувања и доведе ме на Престолот Божји и моли се за Неговата добрина за мојата грешна душа, Господ да ми ги прости гревовите и да ме спаси од сите непријатели на моите зли луѓе, сега и секогаш и во вечни векови. Амин.

четврток:Молитва до Светиот Архангел Урил
Светиот Архангел Божји Урил, озрачен со божествена светлина и изобилно исполнет со оган на пламената љубов, вметни ја искрата на тој оган во моето изладено срце и со твојата светлина осветли ја мојата душа помрачена од гревовите. О, голем Архангел Божји Уриле, ти си сеење на јагленот на Божественото и просветител на оние што се помрачени од гревовите: просветли го мојот ум, моето срце, мојата волја со силата на Светиот Дух и насочи ги моите нозе. на патот на покајанието, моли Го Господа да ме избави од маките на Адот и од сите непријатели видливи и невидливи, сега и секогаш и секогаш и секогаш. Амин.

петок:Молитва до Светиот Архангел Салатил
Свети архангеле Божји Салатила, подари молитва на мене што ти се молам, научи ме да се молам смирено, скрушено, искрено и со љубов. О голем Архангел Божји Салатила, ти се моли на Бога за верниците, моли ја Неговата добрина за мене, да ме избави од сите неволји и искушенија, болести, ненадејна смрт и вечни маки и да ме удостои за Царството Небесно со сите светиите во вечни векови. Амин.

Сабота:Молитва до Светиот Архангел Јегудил:
Светиот архангел Божји Јегудила, секојдневен помошник на сите кои се борат по Христовиот пат, разбуди ме со тешка мрзеливост и укрепи ме со добри дела. О, велико Ангеле Божји Јегудила, ти си ревносен заштитник на славата Божја: разбуди се на празнувањето на Света Троица, разбуди ме од сонот на гревот, да ги прославувам Отецот и Синот и Светиот Дух и моли Го Семоќниот Господ да изгради во мене чисто срце и правилен дух да се обнови во мојата утроба и да ме зацврсти со владејачкиот Дух, за да можам со дух и вистина да се поклонувам на единствениот вистински Бог – Отецот и Синот и Светиот Дух, сега и секогаш и во вековите. Амин.

недела:Молитва до Светиот Архангел Варахил
Светиот Архангел Божји Варахила, кој ни носи благослов од Господа, благослови ме да направам добар почеток и да го поправам мојот грешен живот, за во сè да Му угодувам на Господа, мојот Спасител во вечни векови. Амин.

Молитва до Ангелот чувар
Ангел Божји, мој свет Чувару, кој ми го даде Бог за заштитник, просветли ме денес и заштити ме од секакво зло, упати ме на добри дела и упати ме на патот на спасението. Амин.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *