ГЕРМАНСКИОТ ДОКТОР ОТКРИВА:Нека не ве лажат, само овој притисок е нормален

ГЕРМАНСКИОТ ДОКТОР ОТКРИВА:Нека не ве лажат, само овој притисок е нормален

Високиот крвен притисок е состојба која не треба да се игнорира, но при првите симптоми треба да се консултирате со лекар кој ќе преземе важни мерки во терапијата за спречување на понатамошни компликации и кардиоваскуларни заболувања.

Германскиот лекар и психотерапевт Ридигер Далке , кој се занимава со алтернативна медицина и психосоматиката, напишал бројни книги за поврзаноста помеѓу емоциите и физичкото здравје, а некои од најпопуларните се „Болеста како говор на душата“ и „Болеста како пат“. .

На едно предавање кое пред неколку години го одржа во Србија зборуваше за поврзаноста на одредени болести и емоционалните состојби, а за програмата „Здраво живот“ на РТВ откри што може да биде причина за крвниот притисок, односно со со која емоционална и ментална состојба е поврзана оваа болест.

„Пораката е дека во крвта е нашата виталност, таа го симболизира нашиот живот. Протокот на виталност како крвотокот е под голем притисок. Во денешното општество, особено во општеството на доцниот капитализам, луѓето се под голем притисок Во последните 20 години велат дека и да е 170 нормален притисок за 70-годишник.

Денеска се вратија во нормала, па велат 120 е здрав притисок. Високиот притисок е толку присутен во општество под висок притисок што го прогласија за нормална состојба, но не е. Постојано се карате, нормално е ако животот ви е во опасност.

Ако сте на пат и автомобилите доаѓаат да ве пречекаат и одеднаш еден скокне пред вас. Тогаш притисокот се зголемува. Оној кој постојано има висок притисок постојано е во борбена ситуација и во голема опасност, животот му е во опасност.

Тренирани сме да бидеме такви, многу битни, да трчаме по пари, по власт. Телото ни го покажува тоа и бара од нас да се бориме со навистина важните работи. Да речеме со скриен проблем на авторитет од татко ми или дедо ми. Секогаш ја наоѓаме таа вистинска борба со која човекот всушност не се бори. Тој се бори со сите околу него, во Германија велиме „со Господ и светот“, а тој треба да води навистина важна борба, која е борба со авторитетот, најчесто авторитетот на неговиот татко.

Прифаќањето на авторитетот на вистински начин е борба со која многумина од нас се борат. Кога ќе научиме да препознаваме од каде доаѓа тој отпор, ќе можеме да го трансформираме во нешто друго, помоќно и покорисно од зголемениот притисок

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *