ОДГЛЕДУВАЈТЕ ЛИМОН ОД СЕМКИ: Со малку труд и трпение може да издржи и до 20 години!

ОДГЛЕДУВАЈТЕ ЛИМОН ОД СЕМКИ: Со малку труд и трпение може да издржи и до 20 години!

Одгледувањето лимон бара трпение и малку труд, но со соодветна грижа тие можат да траат до 10, па дури и 20 години.

Лимонот е едно од омилените цитрусни овошја на многумина, што ни е особено важно во есенските и зимските денови. Сепак, не треба да се остава настрана ниту во текот на пролетта, а особено летото, кога е идеално за освежување. Значи, тоа е овошје кое го користиме во текот на целата година. Доколку сакате да го одгледувате во вашиот дом од семиња, погледнете ги советите од Агро новините.

Семето ‘ртат за четири недели
Првото нешто што треба да го направите со семките од лимон е да ги одвоите од овошјето, а потоа темелно да ги измиете со вода. Исто така, важно е да се подготви почвата, која треба да биде избалансирана и лабава, по можност глинеста или песочно-глинеста.

Потребно е да се обезбеди температура за раст од 18 до 20 степени. Ако има доволно влага, семето ќе никне за четири недели.

Кога лимонот ќе развие најмалку три лисја, неопходно е да се скратат врвовите на коренот и да се пресади растението во помал сад, по можност стакло, барем во првите денови. На овој начин растението побрзо ќе расте и ќе развие корени. Кога ќе се развие коренот, потребно е повторно да се скрати и да се пресади. Во првите 12-24 месеци, користете ја истата почва.

Овошје со малку послаб квалитет
Обично, производството на лимон започнува по третата година. За возрасни растенија, оптималниот процент на почва се состои од два дела почва од градината, еден дел од ѓубриво (ѓубриво) и еден дел од песок. Плодот е со нешто послаб квалитет од матичната билка, па затоа е потребно растението да се оплоди и да се калеме.

Се прави кога дрвото ќе достигне одредена дебелина, по една година. Консултирајте се со експерти за да се изврши калемење на заспана пупка, по можност во јули и август.

Кастрење на лимон
Потребно е да се кројат лимоните два пати годишно, еднаш во пролет и еднаш во август. Гранките што раѓаат плодови се сечат на една или две пупки, а оние што не даваат плод треба да се исечат за да се ограничи нивниот раст. Во затворен простор, вештачкото опрашување се врши со мека четка, поминувајќи преку прашниците и пестиците.

Одржување на лимон во зима и лето
Во текот на зимата, растението чувајте го во ладна просторија со доволно светлина, а оптималната температура не треба да биде повисока од 8 степени. Ако воздухот е сув, зголемете ја влажноста. Следната година растението се крои веднаш под пупките. Кога пресадените гранки ќе достигнат помеѓу 15 и 20 сантиметри, тие се скратуваат за да се создаде пократко, но симетрично дрво.

Кога ќе дојде лето, можете да ставите лимони во полусенка, на тераси кои гледаат кон исток или север, односно растението да не биде изложено на силна сончева светлина. Потребно е дополнување, и со ѓубриво и со течни ѓубрива, како и со обилно наводнување. Можете да ги испрскате листовите.

Потребно е многу трпение со овој вид на одгледување лимон, но со соодветна грижа може да трае до 10 или дури 20 години.
Одгледувајте свој лимон.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *