ЗНАЕТЕ ЛИ ЗОШТО Е ДОБРО ДА СЕ ПИЕ РАКИЈА: Еве непобитни аргументи зошто овој пијалок е скапоцен…

ЗНАЕТЕ ЛИ ЗОШТО Е ДОБРО ДА СЕ ПИЕ РАКИЈА: Еве непобитни аргументи зошто овој пијалок е скапоцен…

Зошто овој пијалок е скапоцен…
Пиењето ракија не е само еден вид доказ за мажественост, ниту е статусен симбол ако пиете квалитетна ракија, пиењето ракија може да донесе и неколку здравствени придобивки – се разбира, ако не претерате.

Според популарната перцепција, пиењето ракија е еден вид доказ за мажественост, но пиењето ракија може да донесе и неколку здравствени придобивки – се разбира, никогаш не претерувајте.Затоа, ако вашата поубава половина или некој ве нападне дека се дружите со ракија, дајте ѝ еден од овие аргументи.

Го продолжува животот:
Прекумерното количество ракија и кој било друг алкохол дефинитивно ќе ви го скрати животниот век, но умерена количина може да го продолжи.
И тоа е затоа што антиоксидансите помагаат во борбата против радикалите, кои се главната причина за стареење.

Го ублажува стресот:
Ако ја пиете во умерени количини, ракијата делува на нервниот систем, па ве опушта. Повторуваме – само ако го пиете во умерени количини.

Го намалува ризикот од мозочен и срцев удар:
Добрата работа кај ракијата е што спречува акумулација на холестерол во вашиот кардиоваскуларен систем, помагајќи ви да го намалите холестеролот.И сето ова на крајот драстично го намалува ризикот од срцев удар и мозочен удар.

Помага во спречување на настинки:
Веројатно не сте знаеле дека ракијата може да послужи како одличен сируп против кашлица.
Алкохолот исто така помага да се убијат сите бактерии во грлото. Најдобар ефект ќе постигнете ако го измешате со топла вода и лимон.

Не дебели:
Еве еден одличен аргумент – за разлика од газираните, па дури и некои „природни“ сокови, ракијата е нискокалоричен алкохол! Со пиење ракија го намалувате холестеролот во крвта и не се дебелеете. Бидете здрави!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *