ДОДАЈТЕ ЛАЖИЦА СУРУТКА НА СЕКОЈ ОБРОК: Разликата ќе ја забележите за САМО НЕКОЛКУ ДЕНА, почнете од утре

ДОДАЈТЕ ЛАЖИЦА СУРУТКА НА СЕКОЈ ОБРОК: Разликата ќе ја забележите за САМО НЕКОЛКУ ДЕНА, почнете од утре

Сурутката е секојдневен пијалок на долговечните луѓе, покажа истражувањето. Се пие превентивно за добро здравје, а познати се и неговите лековити својства, па се користи како додаток во лечење на разни состојби, но и при опоравување.

Претходно сурутка се даваше на деца на мајки кои не можеа да дојат. Денеска се користи во прехранбената индустрија како додаток кој природно ја зголемува хранливата вредност на храната – вели Бранка Мирковиќ, нутриционист.

Каде е и во каква форма?
Може да се купи во маркети, во продавници во течна форма, но и преработена како прашок кој се меша во течност . Протеинот од сурутка се продава како додаток во исхраната .

Ваквите суплементи на база на сурутка се многу ценети доколку активно вежбате во теретани, а се составен дел од секојдневната исхрана на боди билдерите. Сурутката е течноста што останува кога се прават разни видови сирење. Бело-зелената проѕирна течност може да биде слатка, слатко-кисела и кисела во зависност од начинот на кој се подготвува сирењето.

Во зависност од тоа чија млечна сурутка се добива, разликуваме кравјо, овчо и козјо. Бафало сурутката е многу ценета во светот, особено онаа што останува кога се прави сирењето моцарела – вели нутриционистот и објаснува зошто сурутката е толку добра за нашето здравје.

Што содржи сурутката и зошто е толку високо рангиран додаток

  1. Протеините од сурутка имаат антиканцерогени својства бидејќи содржат амино киселини со сулфур и на тој начин обезбедуваат оптимални нивоа на магнезиум и калциум.
  2. Одлично делува на формирање на генетски материјал бидејќи има витамин Б12.
  3. Овозможува побрзо и полесно закрепнување на луѓето кои закрепнуваат од срцев удар, мултиплекс склероза и хроничен хепатитис.
  4. Го заштитува и зачувува имунитетот и ја зголемува одбранбената моќ на организмот и се препорачува за деца, постари лица, заболувања на црниот дроб и закрепнувачи.
  5. Сурутката, особено козјата и овчката, содржи речиси 20 отсто чисти, високо употребливи и лесно сварливи протеини.
  6. Прашокот од сурутка е животински производ, но го алкализира или му дава алкалност на организмот.
  7. Помага за брзо закрепнување и регенерација на црниот дроб.
  8. Одличен е за зглобовите и лигаментите.
  9. Помага при алергии, опструктивен бронхитис и астма.
  10. Го намалува холестеролот, апетитот и ја спречува остеопорозата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *