Причини и третман на псоријаза.

Псоријазата и егземата се две вообичаени заболувања на кожата, и двете се карактеризираат со црвена, сува, лушпеста, ронлива кожа. Псоријазата е предизвикана од абнормален раст на клетките, а егземата често е предизвикана од алергии или иритации на кожата. Иако не е заразна, псоријазата не е убава глетка и создава непријатни ситуации.

Псоријазата е честа појава, дури е докажано дека над 5% од светската популација боледува од псоријаза. Тоа е хронично заболување на кожата предизвикано од различни влијанија како стрес, нервоза. Псоријазата не е пренослива и не е заразна, најчесто се јавува на рацете, лактите, под градите, пазувите и долниот дел од телото, се појавува во вид на жолто-кафени дамки, црвенило, лупење на кожата и слично, изјави Хашим Мердиќ. , основач и сопственик на компанијата Семикем „гостин во емисијата „ТВ Ординација“ на ТВ Алфа.

Еден од овие производи е кремот Псоријаза Плус кој е наменет и специјално дизајниран за елиминирање на псоријаза, атопичен дерматитис, чешање на аналниот генитален орган, егзема. Со своето антиинфламаторно и антиалергиско дејство помага при хронични лишаи, а доведува до нормализирање на епителот на кожата. Особено е делотворен за децата, тврди Мердиќ.
Како што температурата на воздухот почнува да расте, повеќето луѓе почнуваат претерано да се потат. Иако е нормален процес кој ја регулира телесната температура, прекумерното потење не само што е естетски проблем, туку може да биде и знак за некои здравствени проблеми. Семикем нуди и производи Galmanin кои се многу ефикасни антиперспиранти и вистински избор за контрола и спречување на прекумерно потење.
Пред петнаесетина години на пазарот воведовме производ наречен Galman’s лосион против прекумерно исфрлање сол или потење. Многу е важно да не се совпаѓа дека човек има псоријаза, но и прекумерно потење, бидејќи оваа пот ја кородира кожата и деловите каде што е оштетена. Доколку дојде до таков случај, прво го решаваме проблемот со прекумерното потење, а потоа го третираме проблемот со псоријазата, објасни Мердиќ.

Мердиќ го препорачува спрејот Galmanin за проблеми со прекумерното потење, кој е „многу ефикасен антиперспирант и е вистински избор за контрола и спречување на прекумерното потење“. Воедно, како што истакнува, пријатно е за користење.

Дејствува како антисептик, го потиснува растот и размножувањето на бактериите и габите и спречува инфекции. Може да се користи за зголемено потење на пазувите, рацете, стапалата и целото тело, рече Мердиќ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *