ОВАА грешка сите ја правиме со јајцата, а тоа ги прави опасни за јадење

ОВАА грешка сите ја правиме со јајцата, а тоа ги прави опасни за јадење

Сите сме заборавиле и заборавивме навреме да ги извадиме јајцата од шпоретот кога ќе ги готвиме. Но, вистината е дека ако тоа се случи, подобро е воопшто да не ги консумирате.

Кога се вари, се ослободува водород сулфид, што е токсичен гас што може да влезе во протеинот. И кога понекогаш сварената жолчка добива зеленикава нијанса, тоа е резултат на водород сулфид. Ова се јајца кои е подобро да не се јадат.

Како се формираат штетните материи? Протеините содржат сулфур, кој, кога се комбинира со водород, формира токсичен гас. Лушпата се загрева и водород сулфид продира во јајцето. Железото е содржано во жолчката, која пак, при интеракција со водород сулфид, доведува до формирање на сулфиди и колку подолго го вариме јајцето, толку повеќе се појавуваат.

Затоа, дури и откако ќе го свариме, се препорачува веднаш да го потопиме во ладна вода за полесно варење.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *