ВООПШТО НЕ МОРА ДА ГО ГОТВИТЕ ГРАВОТ СО ЧАСОВИ: Ова е трикот за „БРЗ“ РУЧЕК!

ВООПШТО НЕ МОРА ДА ГО ГОТВИТЕ ГРАВОТ СО ЧАСОВИ: Ова е трикот за „БРЗ“ РУЧЕК!

Нискоквалитетниот и стар грав можеби никогаш нема да биде сварен до совршенство

Гравот е едно од омилените јадења на нашата нација, дури до тој степен што го има во изреките како што се: „Лесно како гравот“.

Па, за да може гравот да биде уште поедноставен, добро е да додадете 1 лажичка сода бикарбона во водата при првото готвење на гравот. Оставете го гравот да врие најмалку 15 минути, а потоа исцедете ја водата и додадете малку масло. Добро измешајте за да бидете сигурни дека маслото е распоредено низ секое зрно.

Во гравот се додава ладна вода во сооднос 4:1, се додава 50 мл ракија и се вари. Оставете го да врие 45-50 минути и треба да имате целосно сварен грав.

И на последно место, но не и најмалку важно – времето за готвење грав зависи пред се од нивниот вид и квалитет. Неквалитетниот и стар грав можеби никогаш нема да се свари до совршенство, без разлика на времето што го поминуваат во тенџерето.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *