КАЖЕТЕ ГИ ОВИЕ ЗБОРОВИ НА СВЕТИ АРХАНГЕЛ МИХАИЛ: Има една работа што не смеете да ја правите!

КАЖЕТЕ ГИ ОВИЕ ЗБОРОВИ НА СВЕТИ АРХАНГЕЛ МИХАИЛ: Има една работа што не смеете да ја правите!

Се верува дека е неопходно да им се помогне на сиромашните и изнемоштените, да им се даде храна и пијалок, да се испрати топол збор

Според бројот на верници кои го празнуваат, зимскиот Аранѓеловдан е вториот најчест празник кај Србите по Свети Никола и пред Свети Јован. Верниците на Српската православна црква денеска го слават Соборот на Свети Архангел Михаил.

Овој ден е посветен на Свети Архангел Михаил кој се смета за водач на небесните војски. Според преданијата, тој секогаш се јавувал на местата каде што се јавувала Богородица, така што претставува небесна сила и заштита на земјата, а денес православните го слават како слава на крштевањето и заштитник на семејството.

Во црковниот календар е означен со црвена буква и секогаш се празнува на 21 ноември . Христијаните овој празник го востановиле на Светиот отец одржан неколку години пред Првиот вселенски собор.

Според црковното толкување, неговото име значи оној „кој е како Бог“. Во грчкиот јазик зборот „арх“ значи главен или прв, додека „ангелос“ значи гласник или ангел. Покрај зимскиот, има и летен Архангел ден, посветен на Свети Архангел Гаврил.

Архангел Михаил на иконите е претставен во војводско одело, во едната рака држи меч, а во другата вага. Се верува дека Архангел Михаил ги прима душите на мртвите и, одмерувајќи ги нивните добри и лоши дела на земјата, ги испраќа во рајот или во пеколот. Се смета за чувар на православната вера и борец против ерес.

Луѓето веруваат дека времето на Аранѓеловдан покажува како ќе биде во текот на зимата и пролетта. Се верува дека овој зимски светец талка наоколу преправен во просјак и ги води неверниците на вистинскиот пат.

Дали се пости и дали е потребно да се подготви жито?
Дали Денот на Аранѓелов ќе се слави со посен или мрсен оброк зависи од тоа во кој ден се паѓа . Ако падне во среда или петок, тогаш треба да биде пост, а житото е задолжително. Погрешно се верува дека не е добро да се приготвува жито бидејќи Михаил е познат и како „жив“ светец, а житото наводно се подготвува само за мртвите – ова е погрешно толкување на црковните правила.

Се вели дека во тоа време Архангел талка низ светот облечен како просјак за да ги прекори неверниците и да им помогне на сиромашните. Се вели дека времето на Аранѓеловдан ќе биде исто во текот на зимата и пролетта. На овој ден болните стануваат подобри. Во некои делови на Србија, Михаило се слави и како заштитник на сточарите бидејќи се верува дека само тој може да ги избрка волците.

Што да се прави на зимскиот ден на Арангелов?
На денот на Арангелов треба да се шират добри мисли, а единственото нешто што не смеете да го направите е да ги избркате сиромашните и слабите од себе. Тоа ќе го казни ангелот кој е секогаш со верниците.

Се верува дека е неопходно да им се помогне на сиромашните и изнемоштените, да им се даде храна и пијалок, да им се испрати топол збор. Ако не го направите ова, се верува дека ангелот кој е секогаш со верниците ќе испрати страшна казна.

Оние кои ја покажуваат најважната христијанска доблест на Денот на Архангел може да ја очекуваат нежноста на овој светец кој ќе ви ја исполни најголемата желба.

Во текот на овој ден, можете да побарате од Архангел Михаил да ви помогне со тешкотиите на работа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *