ГО ИМАТЕ ДОМА А НИТУ НЕ ЗНАЕТЕ ДЕКА Е ЗАМЕНА ЗА ЛИМОН: Оваа храна ќе го даде истиот вкус, нема да верувате

ГО ИМАТЕ ДОМА А НИТУ НЕ ЗНАЕТЕ ДЕКА Е ЗАМЕНА ЗА ЛИМОН: Оваа храна ќе го даде истиот вкус, нема да верувате

Наидовте на рецепт, ви треба лимон, а го немате дома во моментов?

Нема ништо страшно, има намирници кои можат да го заменат, а ефектот ќе биде ист или речиси ист. Како што пишува Тајмс оф Индија, овие замени понекогаш може да имаат подобар вкус:

сок од портокал
Сокот од портокал исто така може да биде добра замена, но треба да внимавате портокалот да биде малку посладок и помалку кисел од лимонот, па можеби е подобро да не го користите во оние рецепти каде што е потребна киселост.

Екстракт од лимон
Како најдобра замена, можете да користите екстракт од лимон, кој всушност е концентрат од сок од лимон. Како таков, одлично служи како замена во оние рецепти каде лимонот игра главна улога.

Вински оцет (црвен)
Овој оцет може да се користи и како замена за сокот од лимон, но мора да бидете внимателни, бидејќи неговата киселост е малку поинтензивна од онаа на лимонот. Потребно е само термички да се обработи малку подолго оцетот за да се намали киселоста.

Лимонска киселина
Лимонската киселина е можеби подобра замена за кората од лимон отколку за самиот сок, бидејќи всушност нема никаков вкус. Најчесто, лимонската киселина се користи како конзерванс, но ако немате ниту една од другите замени на оваа листа, тогаш може да ви помогне да го направите она што го сакате, иако нема да има толку интензивен вкус.

бело вино
Како замена за сокот од лимон, можете да го користите и белото вино благодарение на неговата киселост, но внимавајте вкусот на виното да не го преземе вкусот на она што го правите.

И, конечно, како замена, можете да користите други, сродни цитрусни овошја, како што се вар и грејпфрут.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *