НИКОГАШ НЕ ЧУВАЈТЕ ЧАША ВОДА ДО КРЕВЕТОТ: Посериозно е отколку што мислите

НИКОГАШ НЕ ЧУВАЈТЕ ЧАША ВОДА ДО КРЕВЕТОТ: Посериозно е отколку што мислите

Дали некогаш сте чувале чаша вода до креветот во текот на ноќта?

Дали имаше чуден вкус кога го пиевте откако ќе се разбудите наутро? Можеби мислите дека водата во чашата ја изгубила својата свежина. Но, дали е можно водата да го помине рокот?

рН рамнотежата на водата се намалува кога таа останува непокриена преку ноќ. Водата апсорбира јаглерод диоксид што ја прави кисела. Но, тоа не е главната работа за која треба да се грижите. Она што треба да го привлече вашето внимание е ризикот од болести кои се пренесуваат преку вода.

Водата е елемент склон кон развој на животот. Во него може да се развијат алги и бактерии доколку се остави подолго време отворено на воздух.

Хемијата на водата се менува, 0,13% се претвора во јаглеродна киселина која подоцна создава бикарбонати и карбонати. Но, не е само поради тоа што не е безбедно да се пие таква вода.

Водата оставена на отворено е потенцијален домаќин за комарци и алги, а привлекува и домашна прашина. Затоа е важно да се вари или филтрира водата за пиење. Водата може да се чува на неодредено време доколку се складира правилно.

Не смее да се чува заедно со пестициди, но освен тоа е безбедно да се чува долго време. Меѓутоа, водата бара соодветни контејнери. Не сите облици на пластични шишиња се безбедни.

Ако водата остане незапечатена, таа е склона кон раст на бактерии. Флашираната вода дозволува таквиот раст да се запре на неколку дена, но не засекогаш.

Најдобро е да пиете свежа вода што не е загадена. Затоа е најдобро да ја истурите водата во чаша кога треба да ја испиете и да не ја оставате цела ноќ во чашата на воздух.

И ако навистина не сакате да станувате само за чаша вода, секогаш можете да чувате шише со вода покрај вашиот кревет.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *