Доктор: Јадете го ова овошје за да немате проблеми со коските

Доктор: Јадете го ова овошје за да немате проблеми со коските

Нутриционист од САД го одреди најдобриот производ за кој мисли дека ќе помогне да се одржат здрави коски. Експертските препораки беа објавени од Eat This, Not That! (ЕТНТ). Лорен Харис-Пинкус верува дека сувите сливи треба да бидат задолжителни за зајакнување на коските и спречување на остеопороза.

Сувите сливи се извор на калиум, магнезиум, витамин К и полифеноли, кои го одржуваат здравјето на коските, ја зголемуваат минералната густина на коските и го намалуваат губењето на коскената маса“, објаснува нутриционистот.
Покрај тоа, поради високата содржина на природен сорбитол, сувите сливи се добри за цревата. Харис-Пинкус препорачува секој ден да јадете сливи. Може да се додаде во јогурт, овесна каша или салати.

Претходно, општ лекар од Соединетите Американски Држави посочи начини за зачувување на младоста. Најпрво препорачала да не се консумира прекумерно количество шеќер.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *