ДОКТОР ЧУБРИЛО ПРЕДУПРЕДУВА: Расолница не треба да се пие често бидејќи ги уништува цревата, само ако се земе на овој начин го подига имунитетот до максимум

Кисела зелка и саламура се моќни антиоксиданси и се полни со витамин Ц, но исто така можат да предизвикаат дигестивни проблеми, да создадат надуеност и гасови.

Кисела зелка и саламура се моќни антиоксиданси и се преполни со витамин Ц, најважната хранлива материја за зајакнување на имунитетот, што е особено важно во зима. Меѓутоа, оваа суперхрана и нејзиниот сок можат да предизвикаат и дигестивни проблеми, да создадат надуеност и гасови …
Причината е затоа што ги сфаќаме на погрешен начин, објасни во емисијата „РТС Ординација“ проф. д-р Дејан Чубрило , професор по физиологија на Медицинскиот факултет во Крагуевац и специјалист по спортска медицина.

„ Оние што имаат гасови ќе речат дека ова е од саламура и зелка. Од ова прво тешко ти е да имаш гас. Како? Во чаша вода ставете една лажица саламура. Не треба да се пие чиста. Нашиот народ се ужасно љубопитни. Ако „сега би пиел чиста саламура, не само што би имал гасови, тоа веќе би била многу посериозна патологија на цревата. Но, ако ја пиеме разредена во вода, ќе ни обезбеди доволно бактерии “, вели професорот.
Кисела зелка, храна која е секогаш присутна на нашите трпези во текот на зимската сезона, може лошо да „влијае“ и на стомакот. Повторно се работи за начинот на кој го консумираме, објаснува професорот Чубрило.

Смета дека најдобро е прво да се тестираме и да видиме колку ни прави проблеми во цревата. А еве како да го направите тоа…
Земаш многу малку, па прво мелеш, земаш со вода, па ако видиш дека ти прави проблеми не треба да го користиш.Тоа е тест кој открива дека тенкото црево не работи, дека нема доволно ензими што ќе ги разнесе “, забележува професорот и додава:

„Поради начинот на живот ги оштетувате цревата. Прво земате мала количина и обновувате ги цревата, а потоа можете да ја јадете“, заклучил тој.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *