Недостатокот на витамин Д е чест кај оваа група луѓе

Nutrition sign vector concept. The power of vitamin D. Chemical formula

Недостатокот на витамин Д е чест кај оваа група луѓе.
Витаминот Д е супстанца растворлива во масти која се произведува од телото кога е изложена на сончева светлина. Покрај тоа, витаминот може да се добие со конзумирање на одредени видови храна. Истражувањата покажуваат дека недостатокот на витамин Д го ослабува имунолошкиот систем, па затоа е важно да се одржува нивото на супстанцијата, особено за време на студената сезона, кога вирусите на грип се неконтролирани надвор, а пандемијата на коронавирус е во полн замав.

Недостатокот на витамин Д може да се процени според неколку знаци. На пример, опасно ниското ниво на витамин Д може да предизвика тинитус, познат на експертите како тинитус. Тинитусот е многу честа состојба која се дефинира како перцепција на звук или бучава во отсуство на надворешен извор. Погодува милиони луѓе ширум светот, често коегзистира со нарушувања на расположението и ја нарушува когнитивната функција, со што значително го намалува квалитетот на животот и става значителен товар врз општеството, главно поради финансиските последици од трошоците за лекување.
Како што забележуваат научниците, оваа состојба е чест проблем и влијае на 15% до 20% од луѓето. Особено е честа појава кај постарите лица. Тинитус може да се појави како резултат на неколку нарушувања, вклучувајќи отолошки заболувања, акустична траума, метаболички и невролошки заболувања или стрес.

Сепак, повеќето случаи остануваат идиопатски. Според Националната здравствена служба на Англија, звукот што се слуша може да биде сличен на: ·
Ѕвонење; · Зуење; · Свиркање; · потпевнување; Музика.
Една студија објавена во списанието Plos One го испитуваше недостатокот на витамин Д и неговата можна поврзаност со тинитус. Во експериментот учествувале здрави пациенти и луѓе со тинитус. Излегува дека повеќето од волонтерите кои страдаат од оваа состојба имаат значително намалено ниво на витамин Д.

Треба да се напомене дека витаминот Д има бројни функции во телото, многу повеќе од неговите класични ефекти врз скелетната минерална хомеостаза. Покрај неговата важна улога во хомеостазата и метаболизмот на калциумот, витаминот Д исто така го намалува воспалението, го модулира растот на клетките и го контролира невромускулниот и имунолошкиот систем. Други симптоми на недостаток на витамин Д вклучуваат: · Замор; · Болка во коските;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *