Луѓето кои живеат најдолго пијат чај направен од овие три билки: Сигурно ги имате состојките, одличен е за организмот

Луѓето кои живеат најдолго пијат чај направен од овие три билки: Сигурно ги имате состојките, одличен е за организмот.

Експертот за долговечност Ден Бутнер забележал дека некои заедници, кои живеат најдолго и најздраво, пијат посебен билен чај. Откри и рецепт за да можете да го направите дома.
Според експертот за долговечност Ден Буетнер, постои билен чај што го пијат најдолговечните луѓе во светот. Проучил пет локации во светот каде што луѓето живеат најдолго и најздраво – познати како „Сината зона“.

За време на неговата антрополошка авантура, Бутнер забележал дека некои заедници пиеле специјални билни чаеви.

Бидејќи не можеа да си дозволат кафе, секогаш ги пиеја тие чаеви. Ги пијат секој ден со години, децении, што веројатно придонесува за нивната долговечност – објасни тој.
Кај луѓето кои живеат во ’Сините зони’ забележал специфична билна смеса која одлично делува на здравјето и виталноста.

Го открил рецептот за „чај за долговечност“
Оригано, жалфија и рузмарин, секоја од тие три билки има антиинфламаторно дејство. Имаат и диуретично дејство, па можат да помогнат во намалувањето на крвниот притисок – објасни тој.

Така, направете чај од сите три билки и голткајте го секој ден, советува Буетнер.
Тој се осврна и на истражувањата

Истражувањата покажаа дека флавоноидите и фенолната киселина во ориганото помагаат во регулирањето на воспалителните состојби во телото и оксидативниот стрес. Сличен ефект има и чајот од рузмарин, познат и по своите антимикробни својства.

Жалфијата сè уште го регулира нивото на шеќер во крвта – забележува Буетнер, како што пренесува mindbodygreen.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *