НЕ СТАНАЛА ОД КРЕВЕТ И ЗА ЕДЕН МЕСЕЦ ЗАРАБОТИЛА ИЛЈАДНИЦИ ЕВРА: „Сите прашуваат како, а јас го послушав само СОВЕТОТ НА ДОКТОР“

НЕ СТАНАЛА ОД КРЕВЕТ И ЗА ЕДЕН МЕСЕЦ ЗАРАБОТИЛА ИЛЈАДНИЦИ ЕВРА: „Сите прашуваат како, а јас го послушав само СОВЕТОТ НА ДОКТОР“

Трипарна Чакрабарти, 26-годишна девојка, за еден месец заработила 6.000 евра и тоа со спиење.

Денешното темпо на живот е многу брзо. Брзаме насекаде, сакаме да завршиме многу работи, па често се случува да „не заспиеме“.

Според упатствата издадени од Националната фондација за спиење, на возрасните им требаат помеѓу 7 и 9 часа сон секоја вечер.

Ова важи за луѓето кои не патат од никакви хронични болести, но вистината е секако поинаква – спиеме многу помалку.

Трипарна Чакрабарти, 26-годишна девојка ги послушала советите на лекарите кои постојано истакнуваат дека „спиењето е половина од здравјето“ и за само еден месец заработила 6.000 евра!

Девојка учествуваше на индиски натпревар за спиење и победи. Таа спиела девет часа без застанување 100 последователни дена и со тоа станала првата „Заспана шампионка на Индија“. Натпреварот на кој учествувала Трипарна и на кој освоила 6.000 долари (околу 6.011 евра) го организирала компанија која се занимава со квалитетот на сонот, се со цел да се прошири свеста за важноста на оваа навика.

Истражувачите ги земале предвид неопходните фактори, како што се времетраењето на спиењето, времето кога личноста била будна, дали сонот бил лесен или длабок итн.

Сонот е многу важен за здравјето. Спиењето го активира умот, го обновува телото и ги зајакнува органите. Некои од најсериозните ефекти на хроничното лишување од сон вклучуваат висок крвен притисок, дијабетес, срцев удар, срцева слабост и мозочен удар.

Освен овие фатални состојби, можни се и други проблеми како дебелина, депресија, па дури и намалено либидо.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *