КОГА КУПУВАТЕ МЕСО ПОГЛЕДНЕТЕ ГО ОВОЈ ДЕЛ: АКО ИЗГЛЕДА ВАКА, НЕ ГО КУПУВАЈТЕ, ТОА Е РАСИПАНО

КОГА КУПУВАТЕ МЕСО ПОГЛЕДНЕТЕ ГО ОВОЈ ДЕЛ: АКО ИЗГЛЕДА ВАКА, НЕ ГО КУПУВАЈТЕ, ТОА Е РАСИПАНО

Треба да бидете внимателни кога купувате месо.
Има работи на кои треба да обрнете внимание.
Секоја домаќинка за ручек редовно купува пилешко, мелено месо, говедско месо, но на ова мора да внимава.

За да знаете дека месото што сте го купиле е свежо, пред се треба да внимавате на неговата боја. Покрај тоа, шарите со вени откриваат колку долго месото стои на полиците и дали е „безбедно“ за употреба.

Квалитетот на месото можете да го проверите многу лесно и брзо, потребни се само 5 секунди, а еве што треба да направите за да избегнете труење со храна…

Проверете ја бојата
Нормалната боја на говедското месо е светло розова, пилешкото е уште посветло, свинското месо има посветла црвена боја и е прошарано со маснотии. Говедското месо е многу потемно од говедското, но не смее да биде премногу темно. Ако месото има сивкаста нијанса – никогаш не го купувајте.

Тест за цврстина
Постои уште еден начин едноставно да проверите дали пакуваното месо е сѐ уште свежо. Ако го притиснете со прстот, мора брзо да се врати во првобитната состојба и не смее да има никакво вдлабнување. Површината на месото мора да биде сјајна.

Ако купувате спакувано месо, во него не смее да има вода или крв. Ова е многу важно.

Треба да знаеме која е нормалната боја на какво месо. Така, пилешкото месо обично има синкаво-бело до жолтеникава боја, додека свинското месо, во совршени услови, има розево-сивкаста боја. Кога станува збор за пилешкото, важно е да се внимава на деловите од месото околу коската, кои не треба да бидат темни, додека градната коска треба да биде флексибилна.

И иако повеќето луѓе го поврзуваат месото со црвена боја, тоа всушност не е неговата природна боја, туку таква боја се јавува кога месото е изложено на воздух.

Ако се работи за мелено месо кое било затворено со правосмукалка, неговата боја треба да биде виолетово-црвеникава, додека потемната боја означува дека се работи за постаро животно, но не значи автоматски дека месото е расипано.

Генерално, црвеното всушност се поврзува со расипано месо, па затоа внимавајте на тоа кога е свинското месо во прашање.

А што е со говедското месо?
Говедското месо има природно црвеникава боја, а неговата текстура мора да биде цврста и мора да биде испреплетена со тенки, не дебели и широки вени – а ако видите жолти и масни вени на парче месо, тоа значи дека животното било малку постаро. .

Ако видите црни или сиви делови на говедското месо, не купувајте такво месо. А кога станува збор за меленото говедско месо, има најмногу можни измами, па идеално решение е да го исецкате месото пред вас.

Ако јагнето нема мирис, тоа не е навистина добро

Јагнешкото, пак, мора да биде со светло розова боја и цврсто по текстура, како и говедското месо. И по мирисот може да се види дали јагнето било замрзнато или не. Ако е замрзнато, мирисот е речиси отсутен или многу слаб.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *